Hibiszkusz tea gyerekeknek – igazi vitaminbomba télre

Nem is olyan régen írtunk arról, hogy a hibiszkusz tea mennyi mindenre alkalmas, milyen gyógyhatásai ismertek (és esetlegesen milyen mellékhatásai vannak, mire kell figyelni). Azóta pedig felmerült kérdésként, hogy gyermekek számára fogyasztható-e, náluk mire kell figyelni.

A rövid válasz, igen, fogyaszthatják gyerekek is.

A hibiszkusz tea gyulladásgátló, antibakteriális. Tisztító, regeneráló tulajdonságai vannak, tele van C-vitaminnal, szerves savakkal, fenolokkal, flavonoidokkal.

C-vitamin tartalma miatt a vírusos, cseppfertőzéses hónapokban fantasztikus, természetes segítség.

Íze fanyar, savanykás, friss és üdítő. Színe élénk, gyönyörű bordó, vörös. A gyerekek mind a színét, mind a gyümölcsös, savanykás ízét kedvelik. Utóbbit persze mézzel, agavé sziruppal enyhíthetjük.

Gyerekeknek azonban napi 1 liternél többet ne adjunk, mangán tartalma miatt a többlet már ártalmas lehet.

Népszerű a kicsik körében a csipkebogyó is, érdemes lehet még azzal együtt, egy keveréket készíteni, és azt lefőzni nekik.

Különösen ebben a vírusos, köhécselős, orrfújós időszakban, amikor bekerülve a közösségbe a legtöbb csemete szintén túlesik valamelyik nyavalyán. Természetesen és kíméletesen tölthetjük fel szervezetüket vitaminnal, antioxidánssal, miközben a megfelelő folyadékbevitelt is tudjuk kontrolálni.

Természetesen tudjuk, hogy még így is sokszor nehéz megitatni őket, nem minden gyerek kezd el egy bögre teát kortyolni. Ilyenkor jól jöhet a találékonyság.

Hibiszkusz tea receptötlet gyerekeknek

Ehhez remek receptötlet, ha a hibiszkusz teát (vagy más, gyerekeknek is adható gyógyhatású teát) „bubble tea”-ként, tápióka gyöngyökkel dobunk fel.

Ezt megtehetjük akár valamilyen növényi tejjel kiegészítve is!

Mutattunk már példát egy régebbi cikkben, de lássunk egy másikat is!

Hozzávalók a hibiszkusz tea gyerekeknek való elkészítéséhez

Hibiszkusz tea elkészítése gyerekeknek

  1. Készítsünk el egy nagy bögre hibiszkusz teát a szokásos módon. Kb 1 órát hagyjuk hűlni.
  2. 2 bögre vizet forraljunk fel egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a tápióka gyöngyöket, állítsuk lejjebb a hőfokot, és amíg nem bukkanak a felszínre a kis gyöngyök, addig „főzzük”, kb 3 percig. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kb 10 percig pihenni.
  3. Eközben a xilitet (vagy agavét) keverjünk el fél bögre vízzel egy lábasban, kezdjük felmelegíteni közepes lángon, amíg a xilit / cukor / agavé fel nem oldódik. Majd szintén hagyjuk 3 percet pihenni. – szirupot készítünk (Aki ezt a lépést ki szeretné hagyni, cukormentes szirupokat is lehet már kapni!)
  4. Szűrjük le a tápiókát, osszuk szét egyenlő arányban 2-3 bögrében. Vegyítsük a teát, a gyümölcslevet, 2 evőkanál szirupot egy shaker-ben egy kevés jéggel. Adjunk hozzá valamilyen növényi italt, pl mandulát. Alaposan rázzuk össze, amíg kívül nem lesz párás a shaker. Osszuk szét egyenlő arányban a tápiókára öntve.
  5. Tegyünk 1-1 papírszívószálat a poharakba és ha már nem jéghideg, kínálhatjuk is az aprónépnek. (kamaszoknak már óvatosan kínálható a hidegebb is)

 

Természetesen melegen is készíthető, meleg teába is rakható, ízesített, cukormentes sziruppal színezett, ízesített tápióka. No és persze önmagában is kitűnő szomjoltó, a gyerekek nagyon kedvelik!