A hibiszkusz tea hatása – gyógy- és mellékhatások

Akik ismerik, kedvelik a különféle bio-, reform- és egészséges ételeket kínáló boltokat, webáruházakat, már rengeteg szuperélelmiszert, finomságot ismerhetett meg, a chia magtól a görögszéna magon át, a goji vagy az acai bogyóig. Néhány éve pedig kezd ismertté válni egy különleges virág teája, amit eddig a világ csak szépségéről ismert, a belőle készült teát kevésbé. A hibiszkusz virág, mely Ázsiából és Észak-Afrikából származik rendkívüli szépségű, elsőként dísznövényként terjedt el. Két-háromszáz faja létezik, ebből több is gyógyhatással bír.  Temérdek pozitív hatása van a szervezetünkre, ezért feltétlen kipróbálni és akár napi szinten fogyasztani.

Most már itt van – sajnos vagy sem – hideg, csapadékos, őszi idő, a teák ilyenkor úgyis különösen jólesnek.

Fontos kérdés: a hibiszkusz tea mire jó?

A hibiszkusz virág teája gyulladásgátló, – csökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezzel is támogatva a szervezetet, főleg az őszi és téli hónapokban, illetve a fertőzéses időszakokban. A hibiszkusz maga azonban fiatalító, tisztító és regeneráló tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért számos különféle betegség enyhítésére is használják.  Nagy mennyiségben tartalmaz szerves savakat, fenolokat, flavonoidokat, illetve C-vitamint.

A hibiszkusz tea hatásai napestig sorolhatók lennének, hiszen igazán pozitívan hat az egész test működésére.

Serkenti a kollagéntermelést, kívül-belül szépíti a bőrt. Szabályozza a vérnyomást, támogatja a májunkat. Erős antioxidáns, azaz a szabad gyököket leköti, mielőtt azokból rákos sejtek alakulnának.

Antidepresszáns hatása van, nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a különféle szorongásos, depressziós panaszokat, ezért az ezekre érzékenyeknek kifejezetten ajánlott rendszeresen a hibiszkusz tea fogyasztása.

Enyhíti a menstruációs görcsöket, illetve a többi nemkívánatos tünetet is, úgy mint hangulatingadozás, evési kényszer. Emellett segíti a fogyást és csökkenti a koleszterinszintet.

A hibiszkusz tea gyógyhatása 

A gyógyhatásai közé elsősorban az említendő, hogy természetes vízhajtó, szabályozza a vérnyomást. Magas C-vitamin tartalmának hála a vírusos, cseppfertőzéses hónapokban remek társ lehet. Antioxidánsként pedig a daganatos betegségek megelőzésében van segítségünkre.

A hibiszkusz tea mellékhatásai 

Alapvetően egy gyógynövényről beszélünk, így a hibiszkusz tea káros hatásai kevésbé jellemzők, de mindenképp van pár eset, amikor figyelnünk kell rá és csak orvossal egyeztetve fogyasszuk!

Kismamák a terhesség alatt kerüljék, egyeztessenek a kezelőorvossal, hisz vérnyomáscsökkentő, kitágíthatja az ereket. Szintén emiatt akiknek alacsony a vérnyomása, vagy épp, hogy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednek, nem tanácsos inni, csakis orvosi konzultációt követően, ha azzal az orvos is egyetért.

Enyhe hallucinációt okozhat egyeseknél, kábultságot érezhetnek fogyasztást követően. Így ha még nem kóstoltuk, először kis mennyiséget kóstoljunk meg! Akik pedig autót vezetnek, addig hanyagolják. (Ezen tulajdonsága ritka, de érdemes körültekintőnek lenni.)

Hatással van a bőrben és agyban található rákos sejtekre, így a daganatos betegségekkel küzdők, akik gyógyszeres kezelést kapnak, kemoterápiára járnak, inkább ne fogyasszák! Azt csakis az onkológus határozott, egyértelmű ajánlásával.

Többféleképp készíthető. Áztathatjuk, ha több C-vitamin kinyerése a cél, ha pedig sejtvédő hatását szeretnénk élvezni, akkor inkább forrázzuk.

Nyáron remek hűsítő, télen pedig fantasztikusan átmelegít, energizál. Fogyasztható önmagában is, de adható hozzá méz, cukorhelyettesítő, vagy épp menta, gyömbér, csipkebogyó.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!