Vajon a popcorn tényleg hízlal?

Állandó visszatérő kérdés: A popcorn hízlal? Lerántjuk a leplet és eláruljuk a titkot.

Nem tudunk olyan emberről, aki ne szeretne nassolni. Kérdés csupán, ki mit választ, mennyire egészségeset és tud-e mértéket tartani?! Az egyik legnépszerűbb nasi a popcorn, azaz pattogatott kukorica, amit nem csak a moziban kaphatunk meg, de már készen is elérhetünk a boltok polcain, ráadásul sokféle ízben: karamellásat, csokisat, cukrosat, sósat, sajtosat, fűszereseket. Na de azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy ezek az előre csomagolt, vagy nem házilag készített termékek megannyi felesleges kalóriát tartalmaznak (a színezékekről és ízfokozókról, extra adag sóról nem is beszélve). Így bizony jogosan merül fel a kérdés: a pocorn vajon tényleg hízlal?

 

 

Popcorn a diéta alatt

A pattogatott kukorica a mozis csemegék koronázatlan királya, amit felnőttek és gyerekek is egyaránt szeretnek, és ami a világ egyik legrégebbi nassolnivalója. Egyes források szerint már az inkák és aztékok is fogyasztottak.

De mindezeket ismerve se tudják sokan, hogy a porcorn egészséges-e? Maga a gabona Amerikából származik, de rögtön elterjedt Európában is, az európai étkezési kultúránk részéve vált, és a kukorica számtalan recept alapanyaga lett, és éppúgy kedvelik az egészséges étrend követői is, mint bárki más.

Ezek után valóban jogos kérdés, hogy a popcorn egészséges-e, hány kalóriát tartalmaz, mennyi ásványi anyagot, és beilleszthető-e étrendünkbe? Fontos tudni tehát, hogy a popcorn víztartalma alacsony, energiatartalma azonban magas. Többnyire összetett szénhidrátot tartalmaz, ezen felül sok fehérjét és rostot is. A kukoricaszemek kipattogását a szemek belsejében levő keményítő növekedése okozza, amely folyamat hő hatására következik be.

100 gramm kész popcornban 387 kcal található, illetve 4,5 g zsír, 63 g szénhidrát, 12,9 g fehérje, 14,5 g rost, na meg 8 mg nátrium (plusz az esetlegesen hozzáadott só, és fűszerek nátriumtartalma). Nehezen mondható el ezek alapján, hogy a popcorn egészséges vagy, hogy a popcorn mennyire hízlal, hiszen az étrendnek is egyéninek, személyre szabottnak kell lennie, és minden attól függ, hogyan készítjük el és mennyit fogyasztunk belőle.

Valóban eleme lehet a kiegyensúlyozott étrendnek is, étkezések között néha fogyasztható, de készítsük el házilag és természetesen nem tanácsos minden nap ezt rágcsálni.

Popcorn házilag

Elkészítéséhez csupán elegendő egy mély serpenyőben felmelegíteni 2 evőkanál napraforgó- vagy akár olívaolajat, majd ráönteni 2-3 marék kukoricaszemet. Fedjük le fedéllel, melegítsük közepes lángon a fedél felemelése nélkül. Amikor a kukorica pattogása leáll, vegyük le az serpenyőt a tűzről. Óvatosan, saját ízlésünk szerint sózzuk, fűszerezzük!

Ha csak alkalmanként, 2-3 maréknyit fogyasztunk, és mértékletességet tartunk (mint mindenben), fogyaszthatjuk a diétánk alatt is (de ez tényleg egyéni) és így nem az lesz a kérdés a továbbiakban, hogy a popcorn mennyire hízlal, hanem, hogy milyen sűrűn és mennyit nassoltunk belőle?!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!