Epres – meggyes pohárkrém

A nyári melegben is jól esik egy finom desszert, pláne ha az alakunkkal is kíméletes! Nem mindenki akar fagylaltozni, de egy könnyű gyümölcsös, pudingos poharas desszertnek kevesen tudnak ellenállni. Vagy épp senki. Mi nem tudtunk. Ezt a receptet szintén egy kedves olvasónknak, Tündének köszönhetjük. Azóta is örömmel fogyasztjuk.

Még kapható az eper és már lassan elcsípni a korai meggyet, ezeket érdemes most beszerezni. De más savanykás, erdei gyümölcs is használható.

Hozzávalók:

A pudinghoz:

A szóráshoz:

A gyümölcspüréhez:

  • 150 g málna / eper / meggy vagy vegyesen (friss vagy mirelit)
  • 10 g eritrit (amennyiben savanykásabb gyümölcsöt használunk, adható hozzá több is)

 

Elkészítés:

  • A gyümölcsöt pürésítjük, majd eritrittel ízesítjük. Amennyiben savanykásabb gyümölcsöt használunk, adhatunk hozzá többet, vagy használhatunk valamilyen szirupot is, pl agavét.
  • A pudingport összekeverjük az eritrittel, majd fokozatosan legalább 6 evőkanál növényi itallal simára keverjük. A maradék növényi italt felforraljuk, majd a kikevert pudingport habverővel belekeverjük és további 1 percig állandó keverés mellett főzzük.
  • Az elkészült pudingba a növényi tejfölt még melegen belekeverjük. A puding, forró felületét frissentartó fóliával rögtön lefedjük, hogy ne bőrösödjön meg és egy kicsit hagyjuk kihűlni a pudingunkat.
  • A kókuszreszeléket bevonatos serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, majd egy tányérra rakjuk és hűlni hagyjuk.
  • A pudingot használat előtt még egyszer jól átkeverjük, majd a gyümölcspürét és a kókuszreszeléket felváltva 2-2 rétegeben, kis desszertes poharakba töltjük, és azonnal tálaljuk.

Tippek:

Érdemes minden hozzávalót kettéosztani, hogy jobban szét tudjuk osztani az adagokat, és azonos szélességű rétegeket készíthessünk. Friss vagy mirelit gyümölccsel illetve mentalevéllel díszíthető.

A kókuszreszeléken kívül olajos magvakkal, pl szeletelt mandulával is megszórhatjuk.