Előző cikkeinkben átvettük, miért hasznos a datolya, milyen hatással van a szervezetünkre. Megismertük az előnyeit, azt, hogy miben rejlik különlegessége, és hogy a datolya paszta és a datolya szirup mi mindenre és miért jó számunkra.
Most picit közelebbről nézzük meg, receptötletekkel szemléltetve!
A datolya felhasználása
A datolyát számos ételhez, desszerthez használhatjuk. Itthon talán meglepő és rendhagyó, de bizony sós és/vagy húsos ételek eleme lehet. A marokkói konyhában például a bárányhúshoz társítják, aminek a végeredménye egy könnyű, omlós, porhanyós, rendkívül különleges étel.
Azonban természetes édessége miatt mégis talán a desszertek terén lehet igazán alkotni.
Használhatjuk pl. házi fagylalthoz!
Fagyasztott, felkarikázott banánnal, növényi tejjel, tejszínnel, vaníliával, sőt akár tahinivel turmixolva a magozott datolyát, isteni, krémes fagyit kapunk! Azt már csak le kell önteni házi csoki szósszal vagy datolya esetleg juharsziruppal, megszórni szeletelt mandulával vagy kakaóbab törettel és voilá! Mennyei manna!
Készíthetünk belőlük nyers vegán golyókat (ezeket a recepteket ITT találjátok!) vagy akár quinoa fudge-ot, ami egyfajta karamellás, brownie típusú desszert (ennek pedig ITT a receptje).
A legegyszerűbb, bár picit babrás, időigényes csemege, ha a magozott datolyát marcipánnal töltjük, majd olvasztott csokoládéba mártjuk. Hagyjuk kihűlni és kész is a keleties bonbonunk.
A datolya szirup felhasználása
A datolya szirupról elsőre mindenkinek az ugrana be, hogy egy jó adag finom fagylaltot, vagy valamilyen desszertet öntözne meg vele. Azonban ennél sokkal több lehetőség rejlik ebben a finomságban.
Keverhetjük turmixokhoz, kávéhoz, készíthetünk vele kekszeket, muffinokat, piskótákat, palacsintákat, (kiváltva a mézet); feldobhatjuk vele akár az oldalast vagy készíthetünk vegán lencse vagdaltat.
A lehetőségek tárháza rejlik benne, ezért egy biztos társ a konyhában, érdemes mindig tartani otthon.
A datolya paszta felhasználása
A datolya pasztát hasonlóan tudjuk használni, mint a magnélküli datolyát. Daraboljuk, áztatjuk, leszűrjük és főzéshez, sütéshez, desszertek készítéséhez felhasználjuk.
Használhatjuk például nyers vegán desszertekhez, energiagolyóhoz, „kókuszgolyóhoz”, de mint írtuk, akár főételekhez is.
Bármely változatot is használjuk, biztosak lehetünk benne, hogy egy igazi finomságot alkotunk, és a felhasználási sokszínűségének csak a képzeletünk szab határt.
Tartogatunk egy mennyei fagylalt receptet számotokra! Ha érdekel, a következő bejegyzésből kiderül, hogyan készítjük mi a fagylaltunkat?!