Valahogy az ősz és a hidegebb idő beköszöntével többször készítünk és fogyasztunk különféle leveseket. A gyümölcslevesek viszont télen-nyáron hódítanak, ehetjük melegen és hidegen is, megannyi változat létezik. Ha mindenképp gyümölcsleves a cél, de az idénygyümölcsökből nem tudunk, nem akarunk főzni semmit, akkor is van megoldás, mert aszalt gyümölcsöket is használhatunk a főzéshez. Ilyen például az aszalt szilva leves, ami önálló fogásként vagy szinte desszertként is megállja a helyét. Sőt kínálhatjuk hidegen is vagy megbolondíthatjuk akár rummal, ha valamilyen különlegesebb ízre vágyunk.
Három verziót mutatunk, röviden, amivel gyorsan, ízletes ételt szolgálhatunk fel a családnak.
Hideg aszalt szilva leves
Nos, nem mindenki rajong a meleg gyümölcslevesekért, sőt van aki kifejezetten hidegen szereti. Nekik szól ez a recept.
Hozzávalók:
- 25-30 dkg aszalt szilva
- 1,5 l víz
- néhány darab szegfűszeg
- egy darab egész fahéj
- 1 kávéskanálnyi reszelt citromhéj
- 1 csipet só
- 5 ek xilit vagy 6-7 ek eritrit
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín (lehet növényi is)
- 1 ek liszt (pl tönköly)
Elkészítés:
- Az aszalt szilvát 1,5 l vízben kezdem főzni.
- Belekeverem a szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat, sót és a cukorhelyettesítőt.
- Habverővel csomómentesre keverem a tejfölt, a tejszínt és a lisztet; és ha a leves felforrt, behabarom a tejfölös keverékkel, közben pedig habverővel simára keverem.
- Körülbelül 5 percig forralás után leveszem a tűzről.
- Hagyom kihűlni, majd a hűtőben pihentetem 1-2 órát. (Lefedve teszem a hűtőszekrénybe.) Előhűtött csészékben, hidegen tálalom.
- Apróra vágott aszalt szilvát, szeletelt mandulát, tejszínt, növényi tejszínt kínálok hozzá.
Aszalt szilva krémleves
Ez nagyon hasonló az előző recepthez, de még egyszerűbb. Akár majd a karácsonyi, ünnepi asztalon is remekül megállja a helyét. Könnyű, selymes és ízletes. Az ünnepek alatt egyébként is sokan kedvelik a krémleveseket.
Hihetetlen, de percek alatt el lehet vele készülni, így ha a karácsonyi teendőink közben megcsúsztunk, sok időt nyerhetünk, ha ezt a levest választjuk.
Hozzávalók:
- 20 dkg aszalt szilva
- 200 ml kókusztej
- 1 fél vanília rúd kikapart magja vagy 1 kis kávéskanál vanília por
- fél kávéskanál fahéj
- 1-1 csipet szegfűszeg és kardamom
- víz
- rum vagy rumaroma
- kevés vörösbor
Elkészítése:
- Az egyetlen előkészület, ami még sem vesz el az időnkből, hogy a szilvát előzetesen beáztatjuk pár órára. A vízbe önthetünk egy kevéske rumot vagy aromát (ha gyerekeknek is adunk) vagy ha felnőtteknek szánjuk, akár vörösborba is áztathatjuk! Ki hogyan szereti.
- Ha már jól megszívta magát a szilva, akkor az áztatóvizével együtt turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. (Itt jegyeznénk meg, hogy természetesen magnélküli aszalt szilváról van szó. Ez felmerült már kérdésként más bejegyzésben, receptben is.) Egy csipet mézeskalács-fűszerkeveréket is használhatunk.
- Kész is van! Kínálhatjuk apróra vágott aszalt szilvával, szeletelt mandulával, kókusz chips-szel. Tejszínnel vagy kókusztejszínnel dekorálhatjuk a tetejét tálaláskor.
Aszalt szilva leves túrógombóccal
Ez már talán picit macerásabb verzió, de szinte desszertként is megállja a helyét a túrógombóccal. Különleges és egyedi, megéri kipróbálni!
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg aszalt szilva (de keverhetjük aszalt barackkal is)
- 2 db őszibarack (befőtt is lehet)
- 3-4 db szegfűszeg
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tejszín
- 1 dl natúr joghurt
- 1 dl tejföl
- 1 ek xilit vagy 2 ek eritrit
- 1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 cs vaníliás cukor vagy 1 ek vaníliaaroma
- 2 evőkanál liszt (pl tönköly)
- 1-2 csipet só
- 4-5 citromkarika
A túrógombóchoz:
Elkészítés:
- Először összekeverem a túrógombóc alapanyagait, majd legalább félórát hűtőben pihentetem a hűtőszekrényben.
- Az aszalt szilvát kb 1,5 liter vízben és 1-2 csipet sóval felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket, a reszelt citromhéjat, a xilitet, vaníliát. Forralásig melegítem, majd gyenge lángon főzöm tovább 15-20 percig. A barackot felszeletelem és a citromkarikákkal együtt teszem bele az utolsó pár percre.
- A tejfölt,a főzőtejszínt, a joghurtot és a lisztet habverővel csomómentesre keverem. Lehúzom a tűzről a levest és a habarásba teszek belőle néhány kanállal. Ezután hozzáadom a leveshez és még pár percre visszateszem a tűzre, gyenge lángon.
- Az előre begyúrt túrómasszából nedves kézzel túrógombócokat formázok, és forró, lobogó, sós vízben újraforrástól számítva, 10 percig főzöm. Ha kész, hagyom kihűlni. Tálaláskor a tányérba helyezek 2- 4 gombócot és arra szedem a levest.