Az aranymazsola hatása – avagy miért fogyaszd

Nagyon sokan rajongunk az aszalt gyümölcsökért, és mondhatni, ezek alfája a mazsola. Ez az, amit talán elsőként megismerünk életünk során. Persze lehet, nem szereti mindenki, de azért nincs gyerekkor, amiben ne találkoztunk volna mazsolás süteményekkel, rizsfelfújttal, krémtúróval, egyebekkel, ahol az édes kis szemek megbújtak. A mazsola olyan alapvető konyhai hozzávaló lett, hogy sokszor végig sem gondoljuk, hogy mennyi mindenre jó, van-e bármilyen egészségre gyakorolt pozitív hatása és vajon létezik-e másfajta mazsola is, az apró barnaszeműn kívül?…

Az aranymazsola élettani hatásai

…Természetesen van, mégpedig az aranymazsola, ami új színt és új aromát ad kedvenc desszertjeinknek, édességeinknek. Az aranymazsola hatását pedig még kevésbé ismerjük, mint „hagyományos” társáét, pedig már hazánk boltjainak polcain is elég régóta megtalálható.

No de nézzük is, azon kívül, hogy sütünk-főzünk vele, miért is érdemes tárolni belőle nekünk is?!

Az aranymazsola, amit szoktak a mazsolák királynőjének is hívni, a fehér szőlőszemek aszalásának köszönhető. Édes és nagyszemű, különleges ízű, rendkívül értékes tápanyagtartalommal.

Mit tartalmaz az aranymazsola?

Antioxidáns hatással bír, számos vitamin- és ásványi anyag forrása. Segít a méregtelenítésben, támogatja látásunkat. Gazdag káliumban, magnéziumban, vasban és szinte az teljes B-vitamincsaládot tartalmazza, emellett A-vitamint, béta-karotint is. Az aranymazsola mazsola jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek.

A magnéziumnak hála, felveszi a harcot a fáradtsággal, kimerültséggel. A magnézium szükséges az idegeink, izmaink egészséges működéséhez, illetve jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében.

Az aranymazsola káliumtartalma gátolja a bőrön a ráncok, szarkalábak kialakulását, vastartalma segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.

A B-vitamin egy rendkívül komplex család, csupán a B6 vitamin is már rettentően fontos szervezetünk normál működése számára. Támogatja az izmokat, az egészséges bőrt, idegrendszert. Segít a fertőzések leküzdésében, az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentésében, a depresszió elleni küzdelemben. Elengedhetetlen a vérképzéshez és a nemi hormonok egyensúlyban tartásához.

Fogyasztása csökkenheti a koleszterinszintet, segítheti az emésztést, természetes rosttartalmánál fogva. Csökkentheti a savasodást, védi a szervezetet az ízületi gyulladásoktól és a köszvény kialakulásától.

Magas kálium- és magnéziumtartalma miatt a vesebetegek számára orvossal konzultálva ajánlott fogyasztása!

Használhatjuk süteményekhez, édességekhez, sőt akár levesekhez, hús- és egytálételekhez. Elrakhatjuk vörösborban vagy rumba áztatva.

Fontos tudni, hogy színének megőrzése érdekében kén-dioxiddal tartósítják.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!