Növényi olajok a konyhában

A zsírok szerepe a táplálkozásunkban” című cikkünkben már összefoglaltuk miért is fontos az emberi szervezet számára, hogy megfelelő mennyiségű és főleg, megfelelő minőségű zsiradékkal lássuk el.

Kezdve attól, hogy a vitaminok egy része (A-, D-, E- K-vitamin) zsírban oldódó, ezért elengedhetetlen hogy azt is fogyasszunk; egészen odáig, hogy a helyesen kiválasztott zsiradék határozottan pozitívan hat a koleszterin-szintünkre és a kardiovaszkuláris betegségek és panaszok kockázatát is csökkenti. Természetesen nem lehet elég sokszor nyomatékosítani, hogy a lényeg itt is a megfelelő „vivőanyag” kiválasztásán van.

A növényi olajok fogyasztása pozitívan hat egész testünk általános állapotára, egészségére, és specifikusan is külön-külön értékes tulajdonságaiknak hála végtelen módon támogatják a csodás szerkezetet, amit emberi testnek hívunk.

Most járjunk utána, mely növényi olajokat találjátok meg nálunk, és röviden, melyiket miért ajánlott beilleszteni a táplálkozásunkba!

 

Extra szűz olívaolaj: Bizonyára ez a leginkább ismert és kedvelt olaj hazánkban – a „hagyományos” napraforgó olaj után persze. Viszont az utóbbival ellentétben fogyasztása igazi áldása testnek. Íze és élettani hatása is különlegessé teszi.

A mediterrán konyha elengedhetetlen alapanyaga, de szerencsére napjainkban már itthon is megtalálhatjuk.

Az olívafa terméséből sajtolási technológiával nyerik ki az értékes olajat, majd minősége szerint osztályozzák azokat. Az extra szűz kifejezés az olívaolaj legjobb kategóriáját jelöli, nemcsak nagyszerű íze miatt, hanem mert tele van polifenolokkal és más hasznos tápanyagokkal is. Ez a legtisztább, legjobb minőségű, legjobb tápértékkel bíró olívaolaj.

Az extra szűz olívaolaj elsősorban a telítetlen zsírsavak, az E-vitamin és az említett polifenolok gazdag forrása. Fogyasztásával a koleszterinszintet kordában tartjuk, az érelmeszesedés és a szív- és keringési rendszer megbetegedéseit megelőzhetjük, valamint a szabad gyökök kiküszöbölésének köszönhetően, a rák megelőzésében is fontos szerepe van.

 

Hidegen sajtolt, feketekömény olaj

Maga a feketekömény egyaránt használható a konyhában és mint gyógynövény.

Az ókori Egyiptomban a fáraók aranyának tartották, magas antioxidáns tartalma és hatóanyagai gazdagsága miatt.

Akárcsak maga a mag, a belőle készült olaj is épp annyira értékes és hasznos: antibakteriális, fungicid, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó tulajdonságai vannak; erősíti és táplálja a bőrt. Csökkentheti a vérnyomást és a („rossz”) koleszterin szintet; mérsékelheti az asztma tüneteit, sőt használható hörghurut esetén is. Nyugtatja a gyomrot, javítja az emésztést, használható puffadásra, gyomorgörcsre, és gyomorfekély okozta panaszokra is. B-vitaminban, ásványi anyagokban, omega-3 zsírsavban gazdag, erős rákellenes tulajdonságokkal bír. Rendszeresen fogyasztva növeli az immunitás.

 

Finomított és finomítatlan kókuszolaj

A kókuszolaj egy igazi különlegesség, mely akárcsak a feketekömény olaj, szintén külsőleg is használható.

A hidegen sajtolt, finomítatlan kókuszolaj a kókuszolaj lehetséges legtisztább formája, egyedül ez tartalmazza a kókuszdió összes pozitív tulajdonságát, a szerkezetében pedig nem módosult.

Legnagyobb részben laurin- és kaprinsavat tartalmaz. A kókuszolaj atioxidáns, antimikrobiális, gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír. Könnyen emészthető és felszívódó, nem a nyirokkeringésen, hanem a bélnyálkahártyán keresztül szívódik fel, mely előnyét számos betegség kezelésében kihasználják.

A finomított kókuszolaj az előbbivel ellentétben nem rendelkezik a kókusz jellegzetes ízével, aromájával. Előállítási folyamata hosszabb. Először magas hőmérsékleten kezelik, majd finomítják, színtelenítik és szagtalanítják. A finomítás során viszont nemcsak ízét és színét veszti el, de csökkent a vitamintartalma és aminosavakat is elvonnak belőle.

 

Hidegen sajtolt lenmagolaj

A lenmag préselésével állítják elő. Még nem örvend akkora ismertségnek és népszerűségnek, mint az olívaolaj, azonban az egészséges táplálkozás fontos része; tápanyagokban gazdag, ízletes olaj.

A lenmagolaj gazdag Omega-3 zsírsavakban. Az Omega-3-ban gazdag étrend elősegíti a hangulat javítását, a fiatalság és a vitalitás fenntartását, valamint a megfelelő koleszterinszint és az agy megfelelő működésének fenntartását.

Hőhatás esetén a lenmagolaj elveszíti értékes tulajdonságait, ezért nem ajánlott sütéséhez használni. Dresszingek készítéséhez azonban tökéletes. Egy-két evőkanállal dúsítva, meglocsolva, a saláta ízét elmélyíti, kiemeli, táplálóbbá válik, és a zsírban oldódó vitaminok jobban felszívódnak. A hidegen sajtolt lenmagolajat használhatjuk még házi majonéz készítéséhez is.

 

Hidegen sajtolt, máriatövismag olaj

A máriatövis magról már írtunk egy korábbi cikkünkben. Bámulatos növény, tényleg lenyűgöző hatásokkal. Támogatja a fogyást, a máj regenerálásában pedig hihetetlenül erős csodafegyver.

Májunk egészsége és megfelelő működése kulcsfontosságú egészségünk szempontjából. A máriatövis fogyasztása révén hatásosan, mégis természetes módon tápláljuk és óvjuk az egyik legfontosabb szervünket. Ez a növény egyik legerősebb méregtelenítő. Orvosi gyógynövényként már a 19. század végén is használták a máj védelme érdekében.

A máriatövis hatóanyaga (szilibinin) a növény magjában található meg a legmagasabb koncentrációban. A legkiválóbb minőségű máriatövismag olajat hidegen sajtolva állítják elő. A máriatövismag olaj páratlan forrása az omega-3 zsírsavnak.

Kiválóan alkalmas salátákhoz és hideg ételekhez. Azonban ne ebben süssük, rántsuk ételeinket! Arra nem alkalmas.

 

Hidegen sajtolt repceolaj

Az egyik legegészségesebb olaj, és szerencsére egyre népszerűbb is.

Az Omega-6 és Omega-3 zsírsavak megfelelő aránya és az alacsony telített zsírsavtartalom miatt nagyon egészségesnek illetve a kiegyensúlyozott étrend ajánlott elemének tartják.

Sokan elsősorban sütéshez használják – amire a magas füstpont miatt tökéletesen alkalmas.

A-, E- és K-vitaminban, valamint növényi szterinekben gazdag, kiváló alternatíva a magas koleszterinszinttel küzdők számára.

Természetes érdemes szem előtt tartani, hogy a legtöbb finomítatlan olajat a legjobb hidegen fogyasztani, pl.: salátákhoz, mártásokhoz, mártogatásokhoz, bruschettához, stb.

 

Hidegen sajtolt tökmagolaj

Ez az egyik nagy kedvencünk, nem véletlenül. Kevésbé elterjedt, mint az olíva-, a kókusz- vagy a repceolaj, de szerencsére egyre inkább felfedezi magának az egészséges, tudatos táplálkozást folytatók tábora. A hántolt és pörkölés nélküli tökmag préselésével készül.

Sötét színe és jellegzetes aromája van: a hidegen sajtolt tökmagolaj sötétzöld színű, diós ízű.

Sütésre nem alkalmas, hidegen kell fogyasztani – csak akkor őrzi meg jótékony tulajdonságait. Salátákhoz, levesre cseppentve tálaláskor és hideg ételekhez ajánlott.

Ez az olaj természetes segédanyagként is ismert az élelmiszerparaziták elleni küzdelemben. A benne lévő alkaloidok, nevezetesen a cucurbitacin, károsítják a behatolók idegrendszerét, és segítik őket a szervezetből való kilökésben. A modern orvostudomány és a természetgyógyászat is tökmagolajat (is) javasol a prosztata hiperplázia csökkentésére. A kozmetikumok világában is népszerű: jó minőségű tökmagolajat ajánlanak a striák enyhítésére, minden bőrtípus ápolására, valamint a krémek és hámlasztók kiegészítéseként.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!