Máriatövis – a sokoldalú páncél

A máriatövis talán kevésbé ismert gyógynövény, mint a kamilla vagy a csalán, de érdemes megismernünk picit közelebbről. Sőt, elmondjuk, miért érdemes beilleszteni a fogyasztását étrendünkbe!

A máriatövist, latin nevén Silybum marianum, szokták tejbogáncsnak is nevezni. Az elnevezés onnan fakad, hogy a növény leveleit, ha megtörik, tejszerű folyadék szivárog belőle. A máriatövist egy gyomnövény, melyet kb. 2000 éve használnak az emberek. Eredetét tekintve mediterrán térségből származik: Dél- és Délkelet-Európából, Észak-Afrikából, Nyugat-Ázsiából és Közép-Ázsia egyes régióiból (India, Pakisztán), de mára a világon szinte bárhol megtalálható, betelepített fajként a világ számos részén elterjedt. Megtalálható már Afrika és Európa más területein, Ausztráliában, Új-Zélandon, Észak- és Dél-Amerikában.Kaliforniából származik, a mediterrán régiókban őshonos,

Tele van antioxidánsokkal, és hatékony gyulladáscsökkentő, melyet gyakran használnak a szervezet méregtelenítésére, különösen a máj megtisztítására.

De nézzük picit részletesebben, miért is ennyire különleges ez a növény és hogyan járul hozzá az egészséges életmódhoz?!

Olaját, kivonatát használják leggyakrabban, de magját és porított magját is fogyasztják, igyekezve megőrizni sejtregeneráló hatását. Elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, beindítja az enzimképződést, növeli az epetermelést, csökkenti a gyulladást, és megnyugtatja a nyálkahártyát a szervezetben.

Méregtelenítő hatását számos területen használják, segíti a méreganyagok, toxinok távozását a szervezetből, melyek sokféle betegségért felelősek (rák, diabétesz, vesekő, magas koleszterinszint, stb). Gátolja az UV-fény által kiváltott oxidatív stresszt, s ezáltal a bőrrák és egyéb bőrbetegségek kialakulását.

Azaz a máriatövis segítség a bőrünk számára is, csökkenti az öregedés látható jeleit. Fogyasztásával könnyen megelőzhetőek például sötét foltok, ráncok és elszíneződések. Ezek az antioxidáns hatások hasznosak ugyanúgy a szemek az ízületek és az izmok egészséges fenntartásához is.

Akár a C- vagy az E-vitamin, a máriatövis is pont annyira erős antioxidáns, mit az említett vitaminok. Ez az antioxidáns a magjában található, neve silymarin. A máriatövis magja küzd a szabadgyökök ellen, melyek a különböző betegségek kialakulásához illetve a szervezet öregedési folyamatához vezetnek (oxidáció). A növény magja és a benne található silymarin lassítja az oxidatív stresszt, csökkentheti a daganatok kialakulásának kockázatát azáltal, hogy fellendíti az immunrendszert.

Mindezek ellenére leginkább természetes májvédő hatásáról és méregtelenítő tulajdonságáról ismert. A máriatövis lecsökkenti, sőt akár vissza is fordítja a károsodást a májban, amit például a mindennapi szennyezés, a nehézfémek jelenléte és más veszélyforrás okozhat.  Segíti a májsejtek újjáépítését, természetes módon megfordíthatja az alkoholfogyasztás,  a légszennyezés, és más környezeti tényezők káros hatásait!

A májunk kétségkívül a legnagyobb belsőszervünk, mely egész vérképünket meghatározza, valójában egész szervezetünk vértisztítója. Segíti a hormontermelést, méregtelenít, az epét a vékonybélbe engedi, így a zsírok fel tudnak szívódni az élelmiszerekből.

Hogyan fogyasszuk?

A máriatövis magjai és levelei fogyaszthatók, ezeket pedig többféle módon is megtehetjük: kivonat, tabletta, tea vagy akár olaj formájában. A magvak akár önmagukban, nyersen is elrághatók, fogyaszthatók, de így intenzív íze lehet elsőre. Érdemes teaként fogyasztani, vagy más feldolgozási formáját választani.

Nálunk három formában található meg:

  1.  Máriatövis mag
  2. Darált máriatövis mag
  3. Máriatövismag olaj, hidegen sajtolt 250ml

 

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!