A datolyáról bőven írtunk a cikksorozatunk előző három részében (--> 1., 2.,3.)
Tudjuk, hogy miért, mennyire egészséges a fogyasztása, milyen hatással van szervezetünkre. Megismertük mire jó és hogy hogyan tudjuk használni a konyhában, milyen késztermékek készülnek belőle.
Már tudjuk, hogy mondhatni alapeleme lehet a konyhánknak, használhatjuk természetesen édesítőként turmixokba, smoothiek-ba, desszertekbe… mint például ez a kókuszos, kesudiós, datolyás tekercs.
A datolya kalóriatartalma, szénhidráttartalma
A datolya alapvetően csak akkor tekinthető diétásnak (mint szinte a legtöbb élelmiszer), ha mértékkel fogyasztjuk, nem tömjük. Alapvetően magas a kalóriatartalma, átlagosan 280-290 kcal/100 g.
100 grammra vetített tápértékében 65-70 gramm szénhidrát, és ennek nagy része bizony cukor.
Ez sajnos igen magas, ezért csínján bánjunk vele, ha csak magában fogyasztjuk. Ha ételeinkbe, desszertjeinkbe tesszük, akkor az összes kalória bevitelre figyeljünk!
No de nézzük meg a receptet!
A datolyás falat (vagy tekercs) külföldön talán ismertebb, kedvelt édesség, amit akár szupermarketekben, készen is vásárolhatunk. A puha, finom nyalánkság (ahogy a neve is elárulja) datolyából készül, amit a végén megforgatnak kókuszreszelékben vagy durvára tört olajos magvakban, pl dióban, mandulában, stb.
Ez a kesus változat nagyon egyszerű, léleksimogató manna, mely eláll a hűtőnkben és bármikor előkaphatjuk, ha egy (vagy sok) falat édességre vágyunk.
Hozzávalók:
- 15 db puha Medjool, király datolya (magozott)
- 2 evőkanál (kb 30 g) kesudió krém
- 2 evőkanál kókuszolaj
- fél vaníliarúd magja
- egy csipet só
- negyed csésze (kb 30g) kesudió, apróra vágva
- kókuszreszelék
Elkészítése:
- A datolyát, a kesudió krémet, a kókuszolajat, a vaníliát, a sót egy jó minőségű robotgépbe teszem, és addig keverem, amíg kellemes, krémes, puha, homogén állagot kapok; amikor már kezd egy labdává tömörülni a massza. Ekkor belekeverem az aprított kesudiót, jól összedolgozom, majd a teljes „tésztát” hűtőbe teszem úgy 15 percre.
- Enyhén nedves kézzel hosszú rudat sodrok, majd kisebb falatnyi darabokra vágom.
- Kókuszreszelékben alaposan meghempergetem.
- Azonnal is fogyasztható, de légmentesen zárható dobozban akár 2 hétig eláll a hűtőben, ha hidegen szeretnénk élvezni.