Talán sokan még nem is próbálták a kókuszlisztet. Tartunk az ízétől, félünk, hogy túl kókuszos lesz a végeredmény. Tartunk az állagától; attól, hogy sokkal másképp „viselkedik” használat közben. Pedig a kókuszliszt kiváló alternatívát jelent a konyhában. Egészséges, alacsony a szénhidráttartalma, de magas a rosttartalma.
Állagában hasonlít a búzafinomlisztre, felhasználás során viszont valóban különbözik a hagyományos lisztektől: akár háromszor, négyszer több folyadékot vesz fel, ezzel mindenképp számolni kell!
A kókuszliszt, az extrakció szempontjából, valójában más kókusztermékek előállításának maradványa. Az olaj és a kókusztej melléktermékként történő előállításakor nyerik. A folyadékot és a zsírt eltávolítják a dióhúsból, a maradék anyagot őrlik és szárítják.
A közhiedelemmel ellentétben csupán enyhén kókuszaromájú és kissé édes ízű. Eredete miatt teljesen gluténmentes, ráadásul ez a lisztet nyersen is fogyaszthatnánk. A rost és a fehérje a kókuszliszt tápértékének több mint felét teszi ki. Sportolók és a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Sőt, gluténérzékenyek, paleo életmódot folytatók, fogyni vágyók is használják. A magas rosttartalomnak köszönhetően elősegíti a jóllakottság érzését és hozzájárul a jó emésztéshez.
Antibakteriális hatású, jótékonyan hat az immunrendszerre és a kókuszdióban megtalálható zsírsavak (így a kókuszlisztben is) kiválóan hatnak az agyműködésre és javítják a memóriát. Hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez.
Rettentően sokoldalú, hiszen sütemények, édességek, palacsinták készítése mellett, használhatjuk kenyerekhez, péksüteményekhez, müzlikhez és zabkásához, levesek, mártások és szószok sűrítéséhez.
No de lássunk egy alapvető receptet, ami nagy kedvence csapatunknak!
Kókuszlisztes palacsinta:
Ez a palacsinta a hagyományostól eltérően bő tenyérnyi nagyságú, és vastagabb annál. Puha és ruganyos. Nem tekerhető, ellenben mindenféle finomsággal kenhető, locsolható, pakolható meg – mindezek pedig még az egészségünkre is jó hatással van.
Hozzávalók:
- negyed bögre kókuszliszt (kb 45-50 gramm)
- 3 egész tojás
- 2 evőkanál kókuszolaj (esetleg olívaolaj)
- 2 evőkanál agave vagy juharszirup
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna (sütőpor esetén még kevesebb is elég, kb fél teáskanál)
- 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd kb fele)
- 1 csipet himalájai só
- Pici olívaolaj a sütéshez
Elkészítése:
- Egy nagy tálba kimérem a lisztet, hozzáütöm a tojásokat, és szép sorban a többi hozzávalót.
- Kézi habverővel szépen, alaposan csomómentesre keverem a tésztát.
- Kevés olívaolajat cseppentek egy serpenyőbe, és közepes lángon felhevítem. Ebbe öntöm a palacsintámat (1 adag kb 3 evőkanálnyi, azaz egy kisebb merőkanálnyi). – Vigyázzunk, nehéz megfordítani, ha az adag nagy! Inkább kisebb palacsintákat készítsünk, amíg megszokjuk a megfelelő arányokat! 😉
- Amikor a felső részen kis buborékokat látunk, és alányúlva a tészta aranybarna kezd lenni, megfordítom a palacsintámat.
- Amint mindkét oldal szép aranybarna, akkor kész!
Az olívaolajat egyébként se hevítsük túl! Türelmesen, közepes lángon sütöm, így kerülöm el, hogy kívül már túlpirul a tészta, belül viszont nyers hatású maradjon.
Egymásra halmozva 2-3-4 (tetszőleges számú) darabot kínálom.
A tetejét szezonális, friss gyümölcsökkel rakodom meg. Remekül illik hozzá az agavé vagy juharszirup, a házi „porcukor” (eritritből, xilitből), vagy a házi, kakaós törökmogyoró krém és persze lekvárt is készíthetünk, kínálhatunk hozzá!
Extra tipp: brutálisan finom csokoládé krémet készíthetünk! Egy doboz sűrű kókuszkrém (kvázi kókusztej, tejszín) + sok magas kakaótartalmú, cukrozatlan kakaópor + néhány evőkanál cukorhelyettesítő (eritrit, xilit)! Alaposan csomómentesre keverjük és a palacsintánkat meglocsoljuk vele.
Minél több kakaóport használunk, annál étcsokisabb és egyben sűrűbb állagot kapunk. Vigyázat! Ez a kettő együtt, komoly „függőséget” okoz! 🙂
Ha tovább akarjuk fokozni, aprított dióbéllel, szeletelt mandulával szórjuk meg!
Jó étvágyat kívánunk!
Figyeljétek az oldalt, sok-sok recepttel készülünk még, amiben kókuszliszt is fog szerepelni!