Fekete rizspuding – ázsiai finomság a hétre

Előző cikkünkben már kiveséztük, melyik rizs miért hasznos és mire használható. Úgy éreztük, rég volt már recept, meg egyébként is.. A kedd egy sunyi hétfő, legyen egy finom recept, amivel megörvendeztetjük a családot, barátokat… Vagy akár magunkat!

A fekete rizsről tudjuk már, hogy nehezebb, időigényesebb a főzése, mint a hagyományos fehér rizsnek. Azonban érdemes esetleg beáztatni pár órára főzés előtt, így ez a folyamat lerövidíthető picit.

Ez az időigényesség azonban senkit se riasszon el, mert a recept egyszerű, nem okoz sok gondot. Csupán néha meg kell keverni, hogy ne ragadjon le!

Főzés közben a rizsszemek barnás színt öltenek, ettől menten olyan érzésünk lesz, mintha egy mennyei, csokis rizset ennénk… Oh, de a valóság talán még annál is jobb!

Nem is húzzuk tovább, lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 25 dkg fekete rizs
  • 4-5 dl kókusztej (sűrű legyen, pl dobozos vagy konzerv)
  • egy csipet
  • 1 vanília rúd kikapart magja
  • 4 ek vaníliás cukor
  • ízlés szerint édesítés: pl eritrit, xylit, kókuszcukor (de teljesen elhagyható, édes, krémes, finom lesz! 🙂 De max 1-2 evőkanál bőven elég!)

Elkészítése:

A rizst sóval, a vaníliával, az ízlés szerinti édesítéssel és háromszoros mennyiségű vízzel felteszem főni (közepes lángon), és időről időre szépen megkavarom, hogy ne ragadjon le.

Amikor a víz nagyrészét elfőtte (kb 40-45 perc), felöntöm a kókusztejjel és addig főzőm, amíg teljesen magába nem szívja. Ekkor keverem hozzá a vaníliás cukrot és szépen egyenletesen elkavarom.

Kis, hideg vízzel kiöblített tálakba adagolom.

Gyümölcsökkel tálalom. Illik hozzá az eper, a mangó, a barack, sült banán, de akár a kókuszchips is! 🙂

Mire figyeljünk közben?

A rizs puha, nedves, ragacsos legyen. Ha száraznak érezzük, adhatunk még kókusztejet hozzá főzés közben.

 

Ugye, hogy egyszerű?!

Egy rém egyszerű, ázsiai “tejberizs”, mégis a maga nemében különleges. Garantáltan siker lesz, ezt azok is kedvelik, akik a hagyományos, fehér, sima tejben főzött változatát nem különösebben szívlelik!

Jó étvágyat kívánunk!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!