Fehérjében gazdag, zabpelyhes, quinoás „müzliszelet”, több változatban

Ismerős az érzés, amikor megkívánunk egy finom, de gyors majszolnivalót, valami édeset, de egészségeset..? Ugyanakkor persze a család minden tagja valahogy más ízben képzeli el, amit felajánlunk, hogy elkészítünk.

Nos, most pont olyan recepttel készültünk, ami egy alap masszából áll, és ízlések és kívánságok szerint tudunk módosítani. Nem ördöngösség, egyedül a quinoát kell helyesen megfőzni, a többi pik-pakk menni fog!

Hozzávalók az alap masszához (kb. 24 darabhoz):

  • 40 g darált lenmag
  • 180 ml víz (a lenmagliszthez/ darált lenmaghoz)
  • 550 g zabpehely
  • 1 kg főtt quinoa
  • 4 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 200-220 g juhar– vagy agave szirup
  • 120 ml kókuszolaj (folyékonyan!)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja vagy 2 teáskanál vanília aroma
  • 4 db érett banán, pépesítve (villával is tökéletes)
  • olajspray vagy pici olaj a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a variációkhoz:

  1. Mogyoróvajas (földimogyoró), csokidarabos

  • 6 evőkanál mogyoróvaj
  • 5 evőkanál apróra felkockázott csokoládé vagy csokoládépöttyök
  1. Almás-fahéjas

  • 90 g alma (édeskés), apróra felkockázva
  • 6 evőkanál durvára tört/aprított dió
  • 1-2 evőkanál fahéj
  • negyed teáskanál szerecsendió
  1. Répás

  • 30 g reszelt répa
  • 3 teáskanál fahéj
  • negyed teáskanál szerecsendió
  • 3 evőkanál mandulavaj
  1. Erdei gyümölcsös

  • 3 evőkanál mandulavaj
  • 120-130 gramm erdei gyümölcs, ízlés szerint (pl eper, áfonya, málna, az epret felkockázva!)

Elkészítés:

  1. A sütőt 190°C-ra előmelegítem.
  2. A lenmagliszt vízzel keverve a tojást váltja ki. Ehhez darált lenmagot (kávédarálóban 1-2 perc alatt kész) alaposan elkeverem a vízzel és kb 10-15 percig hagyom állni, hogy zselés állagot kapjon.
  3. Egy nagy tálban elkeverem a zabpelyhet, a főtt quinoát, a sütőport, a sót, a juhar- vagy agavé szirupot, a kókuszolajat, a vanílliát, a „lentojást”, a pürésített banánt. Alaposan összekeverem, vegyítem.
  4. Az alapmasszát négy egyenlő részre osztom (1-1 külön tálba).
  5. A mogyoróvajas változathoz, hozzáadom a mogyoróvjaat és a csokidarabokat, jól elkeverem, félreteszem.
  6. Az almás-fahéjashoz, hozzáadom a masszához az almát, a diót, a fahéjat, a szerecsendiót és ezt is alaposan összedolgozom.
  7. A répáshoz, a répát, a fahéjat, a szerecsendiót és a mandulavajat keverem össze az alapmasszával.
  8. Az erdei gyümölcsös változat esetében pedig a feldarabolt gyümölcsöket, a mandulavajat adom a keverékhez és ezeket kutyulom össze.
  9. Kikenek két, 2-3 ujjnyi mély tepsit (20 cm X 30 cm). Egy tepsibe kétféle massza fér el. Egyiket az egyik felébe borítom és lapítgatom el egyenletesen, a másik felébe a másikat.
  10. 25-30 perc alatt megsütöm, amíg a széle aranybarnás színt kölcsönöz.
  11. Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, majd legalább félóráig hűtőben pihentetem. Minden ízt 6 db-ra szeletelek, és óvatosan kiveszem a tepsiből.

Természetesen az alapreceptet feldobhatom mással is: aszalt gyümölcsökkel (pl mazsola, barack), földimogyoróval, pekándióval, stb.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!