A gyümölcskenyér vagy püspökkenyér sokak számára igazi téli, ünnepi csemege. Összefonódik az otthon melegével. Mesés, nyugtató fények, gyertyák, lágy zene, közös pillanatok a családdal, játék, nevetés, kukcózás, pihenés… és persze megannyi finom falat.
Nem kell azonban megvárnunk a karácsonyt, hogy kedvenc harapnivalóinkat, süteményeinket elkészítsük, hiszen egy kis kényeztetés (legalább néha) mindegyikőnknek jár! Mutatunk egy fantasztikus régi kedvencet, amely egyszerű és nagyszerű. Fehér liszt helyett pedig magliszteket tudunk haszálni, így gyomrunkkal, alakunkkal is kíméletesebbek leszünk!
Mi odáig vagyunk a paleolit gyümölcskenyérért, két adagot sütünk alapból, mert pillanatok alatt elfogyasztja a családi siserehad!
Hozzávalók:
- 3-4 marék a kedvenc aszalványainkból (aszalt sárgabarack, mazsola vagy aranymazsola, aszalt szilva, kandírozott gyömbér kocka, kandírozott narancshéj, stb)
- 20-25 dkg mandula liszt vagy darált mandula
- 5 db tojásfehérje
- 5 dkg cukorhelyettesítő pl eritrit vagy xilit, esetleg kókuszcukor
- 1 csipet himalája só
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál tápióka keményítő (ez ugyanaz, mint a tápióka liszt)
- 1 db citrom héja
Ízlés szerint adhatunk pár apróra vágott olajos magot, pl mandulát, törökmogyorót.
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket rusztikus, nagyobb darabokra aprítjuk.
A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük.
Minden hozzávalót, a tojáshab kivételével egy nagyobb tálban alaposan összekeverünk, majd a tojáshabot lazán és óvatosan hozzákeverjük a tésztához.