Tombol a kánikula, finomabbnál finomabb fagylaltokat kínálnak a cukrászdák. Már mondtuk, de nem győzzük elégszer elmondani: a diéta, az egészséges étkezés nem jelenti, hogy le kell mondanunk a gasztronómiai élvezetekről!
Rengeteg alternatíva létezik a cukorra, a fehér lisztre, úgy általában a finomított szénhidrátokra. De ha minden kötél szakad, akkor sincs vész, kompromisszumos megoldásokat kereshetünk, találhatunk. Nem kell tehát búcsút inteni a fagyinak sem, csupán a cukrászdai, cukros, állományjavítós helyett keressünk természetes, főzött, cukormentes változatokat, vagy ami még jobb, készítsük el magunknak.
Vagy akár, csináljuk meg ezt a brutálisan finom almás, pekándiós fagylalttortát.
Hozzávalók:
- az alaphoz:
- 50 g zabpehely
- 40 g kókuszreszelék (esetleg kókuszliszt)
- 5-6 db magozott, Medjool, király datolya
- fél evőkanál fahéj
- egy csipet só
- a fagylalt töltelékhez:
- egy bögre (2,4 dl) sűrű kókusztej (tejszín)
- 2 evőkanál juharszirup
- 125 g kesudió (előzetesen egy éjszakára vízben áztatva)
- 1 vanília rúd kikapart magja
- karamellás, pekános réteghez:
- 8-10 db magozott, Medjool, király datolya
- 30 g pekándió
- fél teáskanál vanília kivonat vagy fél vanília rúd kikapart magja
- 30 ml (2 evőkanál) növényi tej
- 4 evőkanál víz
- karamellás, almás réteg
- 8-10 db, Medjool, király datolya
- 2 kisebb alma, apróra felkockázva, darabolva
- fél evőkanál fahéj
- 5 evőkanál víz
Elkészítése:
- Egy erős turmixba vagy konyhai robotgépbe tegyük bele az alap, „tészta” réteghez tartozó alapanyagokat és magas fokozaton turmixoljuk le. Ha összeállt, vegyük ki, tegyük egy kisebb méretű tortaforma aljába, nyomkodjuk bele egyenletesen, majd tegyük kis időbe a mélyhűtőbe (vagy hűtőbe legalább 1-2 órára).
- A fagylalt réteghez tegyük a turmixba a hozzávalókat, 2-3 percig krémesítsük, amíg kellően lágy állagot érünk el. Ezt két, egyenlő részre osztva öntsük ki 2 pohárba, bögrébe. Tegyük félre.
- A karamellás pekándiós réteghez a hozzávalókat szintén pürésítjük a turmixban, de nem kell annyira krémesre, mint az előző réteghez, vagy mint egy sajttorta esetén.
- Öntsük az első adag „fagylalt” réteget az alapra és tegyük vissza a mélyhűtőbe (45-60 perc). Ezután óvatosan borítsuk a karamellás-pekándiós réteget a tetejére, simítsuk el, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe kb 15-20 percre. Ezután a második adag „fagylalt” réteget öntsük ennek a tetejére, simítsuk el ezt is, és mehet vissza a mélyhűtőbe legalább 1 órára.
- Eközben az almákat feldaraboljuk, belerakjuk egy nagy tálba. A datolyákat, a fahéjat, a vizet kicsit összeturmixoljuk, daraboljuk, ezt hozzáborítjuk az almához és alaposan elkeverjük.
- Ahogy megdermedt a „fagyis” töltelékünk, óvatosan rásimíthatjuk a tetejére a „karamellás”, almás réteget, és még egy utolsó 15-20 percre visszarakjuk a mélyhűtőbe, hogy teljesen, az egész megdermedjen.
- Természetesen tovább is maradhat a fagyasztóban, de fogyasztás előtt hagyjuk felengedni szobahőmérsékletűre. Így az almás, datolyás (darabos) rész nem lesz fagyos!