Egy hét és itt van Szenteste. A legnépszerűbb, legkedveltebb karácsonyi sütemény, ami szinte minden háztartás asztalán megtalálható, az a bejgli. Arról, hogy a diós vagy a mákos a finomabb-e, örök csatározás megy a családtagok között, mindenki másra esküszik. Így a rutinos anyukák, nagymamák mindkettővel készülnek és persze az utolsó morzsáig mind elfogy.
Ha pedig diós bejgli, megmutatjuk, hogy mi hogy szeretjük, illetve a darált dió felhasználása nem áll meg, sokféle lehetőségünk van. De persze, kezdjük azzal!
1. Diós töltelék bejglibe
Két rúdra való töltelékhez az alábbiakat használtuk:
- 25 dkg darált dió
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 közepes méretű narancs reszelt héja vagy különlegesebbre vágyóknak 25 g kandírozott narancshéj
- ízlés szerint 20-30 g mazsola (vagy aranymazsola)
- 80 ml tej
- 10 dkg xilit vagy 15 dkg eritrit (ha ragaszkodunk a cukorhoz 10 dkg cukor)
- 40 g méz vagy agave szirup
- 1 tk rumaroma
Ezt a tölteléket roppant egyszerű elkészíteni. Csupán összekeverjük a darált diót, a vaníliát (vagy vaníliás cukrot), a fahéjat, a citromhéjat, a kandírozott narancshéjat, és ha szeretjük, az előzetesen picit beáztatott, apróra vágott mazsolát. (A kandírozott narancshéj helyett frissen reszelt narancshéjat is használhatunk.)
Ezután egy közepes lábasba öntöm a tejet, hozzáadom a xilitet és a mézet (vagy agavét), majd az egészet felforralom. Ezután ráöntöm a diós keverékre és alaposan összedolgozom, amíg könnyen formázható állagú nem lesz. Lefedve, legalább félórára hűtőben pihentetem a felhasználásig.
2. Darált dió pirítása
A darált dió felhasználása nem áll meg itt. Rengeteg étel készíthető vele, nem csak édességek és sütemények, hanem mártások, kenyérfeltétek, saláták is, sőt, akár a panírmorzsához is adhatjuk! Mindenféle olaj vagy zsiradék nélkül pirítva pedig különlegesebb ízt érhetünk el. Ugyanis hő hatására, illóolajainak köszönhetően, nagyszerű aromákkal telítődik és zamatosabb ételt kapunk, mely feldobja akár süteményeinket is.
Ha pedig csak valami kencét szeretnénk, próbáljuk ki a darált diós sajtkrémet, ahol krémsajtot, habtejszínt, snidlinget, fokhagymát, sót, borsot és természetesen (pirított) darált diót (illetve esetleg kevés parmezánt) vegyítve egy fantasztikus reggeli kenyérfeltétet kapunk!
3. Darált diós sütemény
Érdekesség, hogy a darált dió akár a süteményünk tésztáját is adhatja. A paleolit recepteket bogarászva, láthatjuk, hogy akár nagyrészt darált diót is használhatunk és kevesebb lisztet.
A darált dióval készült sütemények, édességek és desszertek lajstroma szinte végtelen. Pl így ünnepekre is készíthetünk zserbógolyót (ráadásul cukormentesen!)
Készíthetünk vele somlói galuskát, répatortát, linzert, diós krémest, darázsfészket, diós patkót, diós habcsókot, kalácsot vagy akár muffint. Lehetetlen felsorolni mindet.
Ha pedig az édes ízeket unjuk, próbáljuk ki, hogy a sós rudat ezzel készítjük, vagy salátánkhoz adjuk, de akár mi is mutattunk olyan vegán krémet, a muhammarát, ami nem más, mint sült paprikakrém darált dióval. Lesd meg ezeket a recepteket, a karácsonyi falatozások közötti csipegetésnek, vendégvárónak tökéletesek!