Ezek az ételek, italok és étrendkiegészítők erősítik az immunrendszert I.

Mindig fontos, hogy szervezetünket megfelelő tápanyagokkal lássuk el, immunrendszerünk pedig a megfelelő módon működjön.

Ha nem csak finom, de egészséges ételeket, italokat és különböző táplálék-/étrendkiegészítőket viszünk étkezésünkbe, a betegségek ritkábban, kevésbé érhetnek el minket.

Mivel tudjuk felturbózni egészségünket? A következőket ajánljuk!

Cikkünk 1. része következik.

Mindenekelőtt: víz!

 

 

Elegendő mennyiségű tiszta ivóvíz nélkülözhetetlen az életünkhöz. Az emberi test tömegének több mint a fele víz!

Fantasztikus csoda, amiért hálásak lehetünk, hogy elérhető közelben tiszta vizet találhatunk, ihatunk! Éljünk a lehetőséggel, és cukros üdítők, energiaitalok helyett igyunk naponta 2-3 liter vizet (esetleg zöld- vagy valamilyen gyógyhatású teát). – A pontos mennyiség életkor, nem, és testömmeg függvénye.

Figyeljünk testünk jelzéseire, és szabályos időközönként kis kortyokban igyunk; a teljes mennyiséget az egész napra egyenletesen beosztva.

Ha tehetjük, kerüljük a palackozott vizeket! Válasszuk inkább tisztított vizet!

Nem csak egészségünknek teszünk jót (mikroműanyagok), hanem bolygónkat is óvjuk!

 

L-aszkorbinsav avagy a C-vitamin

 

 

Kezdjük a legfontosabbal, a C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünkben.

De mi is az L-aszkorbinsav? Nézzük csak!
C-vitamin vagy L-aszkorbinsav?
Mi a különbség? Semmi, akár természetes forrásból vonják ki (gyümölcs, zöldség), akár egy laborban lett előállítva, ugyanazt a vegyületet kapjuk. Tehát L-aszkorbinsav = C-vitamin!
Honnan származik a megnevezés? Aszkorbinsav = A- fosztóképző + scorbuticus (skorbut), mivel a molekula hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet.
A C-vitamin felfedezője Szent-Györgyi Albert többek között daganatos betegségekkel, és húsz éven keresztül a sejtszintű szabályozás jelenségeivel foglalkozott. A kutató 93 éves koráig napi rendszerességgel 1000 mg C-vitamint fogyasztott, betegség idején az adagot 8-9000 milligrammra növelte.
Vajon mennyit szedjünk belőle?
A C-vitamin-hiány betegségben szenvedőknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az étvágytalanság, fáradtság, fogínyvérzés, gyomor-, bélbántalmak, hajhullás, orrvérzések, valamint lassan gyógyuló sebek és törések.
A vitaminok közül C-vitaminból igényli a szervezetünk a legnagyobb mennyiséget. Az ember számára nap mint nap szükséges a C-vitamin. Ezt a vitamint olyan létfontosságú szervek tárolják, mint a máj, a mellékvese és az agyalapi mirigy.
Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont- és a porcképzésben.
Segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt részt vesz a vörösvértestek képződésében.
A B1-vitamin a C-vitaminnal együtt szerepet játszik a stressz elleni védekezésben.
A C-vitamin hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, így csökken a szívroham és az embólia veszélye.
A fehérvérsejtek működéséhez is nélkülözhetetlen.
A C-vitamin képes semlegesíteni a szabad gyököket, tehát antioxidáns hatása van, javítja és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet.
Fizikai megterhelés esetén a szervezet C-vitamin-igénye növekszik, ezért növelni kell az adagot, és folyamatos pótlásra van szükség.
Kutatások szerint hosszabb távon napi 500 milligramm C-vitamin bevitele egészséges emberben nem vált ki kedvezőtlen hatásokat, de rövidtávon, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az 1000-2000 milligrammos mennyiség sem okozhat egészségügyi problémát.

Nálunk L-aszkorbinsavat találhatsz a webshopban, illetve a “C-vitamin” cimkét keresve más italok, ételeket, teákat találhatsz magas C-vitamin tartalommal.

 

Olívaolaj

 

Az olívaolaj nem csak a szívünknek hanem a gyomrunknak is hasznos lehet. A szűz olívaolaj ugyanis megelőzheti és kezelheti a gyomorfertőzést. Az  ismert olajok közül a lehető legjobb választás. Alaptényezője a „görög paradoxonnak”, vagyis, aki a mediterrán diétát követ, amely magas zsírtartalmú, annál alacsony a szív- és érrendszeri betegségek és elhízás esélye. Valószínűleg már hallottál a halolaj jótékony hatásairól. Az extra szűz olívaolaj ugyanolyan omega-3 zsírsavat tartalmaz, csökkenti a vér zsírtartalmát (ezzel a szívbetegségek kockázatát), az ízületi fájdalmakat és ízületi gyulladást.

A rendszeres olívaolaj fogyasztás eredményesen lép fel hosszú távon a csontritkulás ellen, segíti a csökkenteni annak kockázatát, mindezek mellett valóságos terápia az emésztőrendszer számára, mert serkenti az anyagcserét, elősegíti az emésztést.

Nem csak a legegészségesebb fajtája az olajoknak, de a legízletesebb is. Fontold meg a vaj és más növényi olajok helyett az olívaolaj használatát!

Tipp: Olívaolaj – Nálunk eredeti, görög olívaolajat találsz. Használd bátran sütéshez, főzéshez, vagy csak nemes egyszerűséggel mártogasd ropogós kenyeredet, bagettedet natúr, sózott, vagy fűszeres olívalajba!

 

Chlorella és Spirulina 

 

Tulajdonképp mindkettő egy algafajta, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitokemikáliákat. Rendszeres fogyasztásukkal jelentősen javíthatunk az egészségünkön.

A spirulina:

A spirulinában található vegyületek jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre, és segítenek megelőzni a leggyakoribb fertőző betegségeket, vírusokat. Azoknak is érdemes beiktatniuk a napi étrendjükbe, akiknek az immunrendszere valami miatt sérült, nem tud megfelelően működni (például legyengültek egy hosszú betegség után vagy műtét után lábadoznak). A szemünk egészségéhez elengedhetetlen az A-vitamint és a spirulinában legalább annyi A-vitamin található, mint a sárgarépában.

A spirulinát a különböző krónikus betegségekben szenvedőknek is érdemes szedni, például azoknak, akik cukorbetegek, csontritkulásuk vagy ízületi gyulladásuk van, esetleg magas a vérnyomásuk. Ezeknél a betegségeknél ugyanis gyakori a szervezet krónikus gyulladása, mely hosszú távon jelentősen károsíthatja a sejtjeinket. A spirulina a gyulladást csökkentő hatásairól is ismert, illetve jótékonyan hat emésztésünkre is.

A spirulinát fogyaszthatjuk étrend-kiegészítő kapszula vagy tabletta formájában, de porként keverhetjük joghurtba vagy turmixba is, vagy akár zsemletésztába, desszertekhez, chiapudinghoz, stb.

A chlorella:

Tanulmányokban kimutatták, hogy a Chlorella az egész szervezetre jótákony hatással bír, támogatja a hormonális funkciókat, a szív- és érrendszert, enyhíti a kemoterápia és sugárkezelések mellékhatásait, vérnyomás- és koleszterin csökkentő, valamint segít a szervezet méregtelenítésében is.

A Chlorella gazdag zöld színét a magas klorofill tartalmának köszönheti. Azt mondják, egészségünk megőrzése érdekében sokkal több zöld színű zöldséget kellene fogyasztanunk, de néha elég nehéz teljesíteni a táplálkozási szakértők és a funkcionális gyógyászat képviselői által javasolt napi 5-7 fajta zöldség fogyasztását. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1, B6 vitamint és foszfort is. Segít a nehézfémek méregtelenítésében, a fogyásban; általánosan immunrendszer erősítő, fiatalít és csökkenti a vércukor- illetve a koleszterin szintet.

 

Receptöltet: Chia – spirulina puding

 

 

A chia pudingot a szokásos módon készítsük el, majdd a feléhez adjunk spirulina port. Keverjük csomómentesre. A képen látható módon rétegezve kínálhatjuk: legalulra granola/zabpehely, oldajos magvak, egy réteg “sima” chia puding, egy réteg spirulás keverék, egy réteg kókuszkrém, tetszőlegesen ízesítve. És véhgül pár szem bogyós gyümölcs. Szemrevaló, szuperegészséges, különleges desszert!

A kész receptet hamarosan olvashatjátok a blogunkon!

 

Arónia juice – A legfinomabb támogatás

 

 

Az arónia vagy fekete berkenye igazi ínyenc, tápanyagdús gyümölcs. Hogy mi található benne? Vitaminok: C-vitamin, a B-vitaminok széles skálája ( B1,- B2,- B5,- B6 -vitamin, niacin, folsav,), kisebb mennyiségben E-vitamin. Ásványi anyagok: nagyobb mennyiségben kálcium,  magnézium és kálium, valamint  vas, cink és nátrium kisebb mennyiségben.

Az eddig vizsgált bogyós gyümölcsök között a legmagasabb antioxidáns hatása ennek a gyümölcsnek van.

Védi a májunkat, szívünket, és cukorszintünket se borítja fel, kedvezően hat arra.

 

 

Quinoa, kuszkusz – a két csodaköret

 

 

Mindkét rostban és ásványi anyagokban gazdag köretet a klasszikus rizs kiváltására használhatjuk, de számos recept hozzávalója. Meglepő lehet, de igaz, nem csak főételként, vagy köretként kínálhatjuk, hanem mennyei desszertek alapkellékei is lehetnek.

Fontos különbség: A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült, berber eredetű étel. Gluténérzékenyek kerüljék!

A quinoa (ejtsd:kinoa) vagy rizsparéj a disznóparéjfélék családjába tartozó, egynyári, lágy szárú növény. Ez a mag tökéletes azok számára, akik lisztérzékenyek, mert semmilyen kapcsolatban nem áll sem az árpával, sem a rozzsal, sem a búzával. Mivel gluténmentes, tökéletes azoknak is, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek. Természetesen azok is fogyaszthatják, akik az említett betegségekben nem szenvednek, de szeretnék a glutén káros hatásait elkerülni.

Tipp: Quinoa saláta minden földi jóval:

A kész quinoához adjunk gránátalmát, friss bébispenótot, felkockázott paradicsomot, esetleg fetát, kukoricát, vagy fenyőmagot. Különleges ízvilágot kreálhatunk konyhánkban, és nem csak a dícséreteket zsebelhetjük be, de gondoskodhatunk a családunk, szeretteink egészégéről is.

 

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!