Ez a két fő hozzávaló, aminek a már a hallatán is összefut a nyál a szánkban. A füge frissen és aszalva is egy hihetetlenül finom és egészséges gyümölcs, a törökmogyoró pedig nem véletlenül sokak kedvence, és a csokoládé gyártás erős fegyvere.
Nos azt hiszem, ha ezekkel készül recept, az már önmagában jót jelent.
Hozzávalók:
- 5 db aszalt füge
- 10 dkg törökmogyoró
- 1 evőkanál cukrozatlan, magas kakaótartalmú kakaópor (vagy karobpor)
- 1 dl víz
- 40 g zabpehely (vagy rozspehely)
- ízlés szerint vanília aroma vagy 1 vanília rúd kikapart magja
- forgatáshoz (nem szükséges): aprított mandula vagy dió, karob- vagy kakaópor, esetleg kókuszreszelék,
Elkészítése:
Az aszalt fügét apróra kockázom, vízben legalább egy éjszakán át áztatom. (A vízhez adhatok vaníliát).
Reggel a fügét, a vízzel, amiben áztattam összeturmixolom.
180 °C-os sütőben megpörkölöm (kb 15 perc alatt) a törökmogyorót, a zab- vagy rozspelyhemet is egy másik tepsiben elterítve pár percig pirítom.
Kihűlés után, a mogyoróról ledörzsölöm a barna héját.
A fügés keveréket, a törökmogyoróval, a kakaóporral (vagy karob porral), és a zab- vagy rozspehellyel együtt csomómentesre turmixolom, keverem.
Enyhén nedves kézzel kókuszgolyó méretű golyókat formázom. Ha tovább akarom fokozni megforgathatom darált/apróra vágott dióban, mandulában, kókuszreszelékben, kakaó vagy karobporban, de önmagában is tökéletes.
Hűtőben, dobozban tárolva körülbelül egy hétig fogyasztható.