Az aszalt szilva tárolása otthon – 3 tipp, hogy sokáig finom maradjon

A szilva kétségkívül az egyik legegészségesebb gyümölcs, és jótékony hatásait aszalt formájában is megőrzi. Erről, rövid összefoglalót írtunk előző bejegyzésünkben.

Azonban a még felmerült olvasói levelekre, kérdésekre igyekszünk válaszolni. Ezek közül pedig az aszalványok, és általában az aszalt szilva tárolása.

Hogyan tárold az aszalt szilvát otthon?

A tartósításnak több módja létezik, ezek közül az egyik az aszalás. Az aszalványokról már írtunk korábban, így csak emlékeztetőként írjuk le röviden. Az aszalás egy természetes tartósítási eljárást takar (akár a hagyományos napon szárítás is), mely során a friss gyümölcsök víztartalmuk jelentős részét elveszítik.

Fontos tudni, hogy élelmiszereink tárolása, tartósítása az érési, szüretelési időszakokon kívüli hónapokra nem csak élelmezési kérdés! Az őszi, téli hónapok során, az aszalványok megadhatják a szükséges energiát, ezen kívül pedig létfontosságú vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látnak el bennünket, melyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.

Hogyan tároljuk hát az aszalt gyümölcsöket?

Ehhez érdemes tudni, hogy a különböző vitaminok (mind a zsírban-, mind a vízben oldódó vitaminok) különféle hatásokra érzékenyek: fényre, hőre és oxigénre. Van, ami mindegyikre, pl az A- vagy a C-vitamin, van, amelyik „csak” egyre, például a D-vitamin (fényre).

Mit jelent ez? Nem szabad olyan helyen tárolni, ahol éri a napfény; ahol felmelegedhet és ahol túl sok oxigént kap.

  1. Magyarul lehetőleg jól záródó dobozba, üvegbe tegyük, és sötétebb, hűvös helyen tároljuk. Az aszalt szilva ezeken túl a párára is érzékeny, a környezete nedvességtartalmából megszívja magát, így erre ügyeljünk, hogy száraz helyre rakjuk!
  2. Magának a tárolónak, tartálynak az anyaga nem lényeges. Az aszalt szilva esetében, mivel illatos, érzékeny az idegen szagokra, így tartsuk távol a háztartási vegyszerektől, mosóporoktól, mosogatószerektől!
  3. Amennyiben lehetséges, vákuumcsomagolással tovább tudjuk biztosítani tartósságát. Több kisebb adagra osztva tárolhatjuk. Sőt, amennyiben lehetséges, akár a hűtőbe is tehetjük, csak fedjük le alufóliával a dobozában!

Ezeket az apró javaslatokat betartva, sokáig élvezhetjük a zamatos aszalt szilvát!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!