Lisztmentes mákos-citromos sütemény – gyors, friss, édes, egészséges

Mindig újabb finomságokon törjük a fejünket, amiket aztán megoszthatunk olvasóinkkal, vásárlóinkkal. Olyan recepteket alkotunk, osztunk meg, amelyek alakbarátak, egészségesek és finomak… És ha mindezek mellett még gyorsan is elkészülünk vele, külön öröm!

A mostani recept tökéletesen megfelel a fentieknek! A mákot nem tudjuk megunni, főleg nem a citrommal való kombinálását, hiszen egyszerre édes és savanykás, krémes és frissítő!

Lássuk a hozzávalókat!

  • 200 g zabpehely (+ egy maréknyi a tepsi megszórásához)
  • 150 g eritrit vagy xiilit
  • 1 cs sütőpor
  • 1 csipet
  • 35 gramm mák vagy darált mák
  • 1 citrom héja
  • 1 citrom leve
  • 1 db tojás
  • 1 vanília rúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál aroma
  • 2 dl tej/növényi tej
  • 80 g vaj
  • 250 g mascarpone
  • 3 ek porcukor (xilitből vagy eritritből)
  • 1 tk fahéj

Elkészítése:

Előbb a piskótát állítjuk össze. Ehhez egy aprítógépben a zabpelyhet finomra daráljuk. Kiöntöm egy nagy tálba, és összekeverem a száraz hozzávalókat.

Egy másik tálban a tojást, a citrom levével a vaníliával és a tejjel alaposan elkeverek, majd hozzáöntöm a száraz hozzávalók keverékéhez.

Ezután hozzáöntöm a megolvasztott vajat is és simára keverem a masszát.

Egy kisebb tepsit kivajazok, megszórom darált zabpehellyel. Ebbe öntöm a piskótát.

180 °C-ra előmelegített sütőben, kb 30 perc alatt megsütöm és hagyom kihűlni.

Amíg sül, összeállítom a krémet.

A krémhez a mascarpone-t a porcukorral és a fahéjjal simára keverem (aki még citromosabb ízt szeret, nyugodtan keverhet hozzá citromhéjat, és kevéske citromlevet is).

A kihűlt piskótát megkenem a mascarpone-s krémmel, és reszelt citromhéjjal vagy vékony citromszeletekkel díszítve tálalom.