Mindig újabb finomságokon törjük a fejünket, amiket aztán megoszthatunk olvasóinkkal, vásárlóinkkal. Olyan recepteket alkotunk, osztunk meg, amelyek alakbarátak, egészségesek és finomak… És ha mindezek mellett még gyorsan is elkészülünk vele, külön öröm!
A mostani recept tökéletesen megfelel a fentieknek! A mákot nem tudjuk megunni, főleg nem a citrommal való kombinálását, hiszen egyszerre édes és savanykás, krémes és frissítő!
Lássuk a hozzávalókat!
- 200 g zabpehely (+ egy maréknyi a tepsi megszórásához)
- 150 g eritrit vagy xiilit
- 1 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 35 gramm mák vagy darált mák
- 1 citrom héja
- 1 citrom leve
- 1 db tojás
- 1 vanília rúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál aroma
- 2 dl tej/növényi tej
- 80 g vaj
- 250 g mascarpone
- 3 ek porcukor (xilitből vagy eritritből)
- 1 tk fahéj
Elkészítése:
Előbb a piskótát állítjuk össze. Ehhez egy aprítógépben a zabpelyhet finomra daráljuk. Kiöntöm egy nagy tálba, és összekeverem a száraz hozzávalókat.
Egy másik tálban a tojást, a citrom levével a vaníliával és a tejjel alaposan elkeverek, majd hozzáöntöm a száraz hozzávalók keverékéhez.
Ezután hozzáöntöm a megolvasztott vajat is és simára keverem a masszát.
Egy kisebb tepsit kivajazok, megszórom darált zabpehellyel. Ebbe öntöm a piskótát.
180 °C-ra előmelegített sütőben, kb 30 perc alatt megsütöm és hagyom kihűlni.
Amíg sül, összeállítom a krémet.
A krémhez a mascarpone-t a porcukorral és a fahéjjal simára keverem (aki még citromosabb ízt szeret, nyugodtan keverhet hozzá citromhéjat, és kevéske citromlevet is).
A kihűlt piskótát megkenem a mascarpone-s krémmel, és reszelt citromhéjjal vagy vékony citromszeletekkel díszítve tálalom.