Aszalt gyümölcsös pite – télen, nyáron mennyei!

Azt hinnénk, hogy az aszalt gyümölcsöknek csupán a hűvösebb időben van létjogosultsága. Pedig bizony egy finom, omlós pitét aszalványokkal is felturbózhatunk, megtölthetünk és a végeredmény garantáltan finom, lágy és gyümölcsös édesség!

Amíg a friss gyümölcsök a zamatosságuk, nedvességtartalmuk miatt kiválóak, addig az aszalt társaik sok-sok folyadékot képesek felszívni, így különleges ízpárokat hozhatunk létre.

Nézzünk egy fantasztikus receptet, amit érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt (fele zablisztet és fele fehér– vagy teljes kiörlésű tönkölyliszttel is mennyei)
  • 12,5 dkg vaj (a vaj magas zsírtartalmú legyen)
  • 15 dkg eritrit vagy xilit (aki mégis cukorral dolgozik: elegendő 10 dkg is)
  • 1 csipet
  • 2 tojás sárgája (M-es, a tojás minőségére szintén figyeljünk)
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 egész tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 kisebb alma
  • 6-7 dkg agave szirup (vagy picivel több xilit/eritrit; végső soron méz vagy cukor…De erről már írtunk J )
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg dió (aprítva)
  • 7 dkg vaj
  • 1,5 dl Grand Mariner (természetesen elhagyható, de kísérletezhetünk vörösborral is. Az alkoholtartalmát elfőzzük, így csupán ízében marad meg a karaktere, aromája).

Elkészítése:
Előbb a tésztát állítom össze. A pite tésztánál fontos, hogy ne gyúrjuk túl. Amikor már szépen összeállt, be lehet fejezni, és pihentetjük, így elkerülhetjük, hogy szétessen!

A lisztet a szobahőmérsékletű kis darabokra vágott vajjal, a cukorral és a csipet sóval robotgépben vagy kézzel morzsásra gyúrom. A két tojás sárgáját elkeverem a jéghideg vízzel, és ezt hozzáöntöm a morzsás tésztához. Gyors, biztos mozdulatokkal összegyúrom.

A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőben pihentetem kb egy órát.

Ezen idő alatt van időnk a tölteléket összeállítani!

Az aszalt gyümölcsöket az hámozott, felkockázott almával együtt egy lábasba teszem. Felöntöm annyi vízzel (és Grand Mariner-rel, ha emellett döntünk), hogy épp ellepje, és alacsony hőmérsékleten, lassan puhára párolom (kb 15 perc). A felesleges folyadékot ezután leöntöm róla, hozzákeverem a szirupot (vagy mézet,stb), majd az aprított dióbelet és együtt is főzöm őket úgy 5-6 percig, majd hagyom kihűlni.

A hűtőben pihentetett tésztát picit hagyom visszamelegedni, majd két részre osztom: egy nagyobb (kb kétharmad) és egy kisebb (kb egyharmad) darabra.

A sütőt előmelegítem 180˚C-ra,

Lisztezett deszkán kinyújtom előbb a nagyobb tésztát. Egy csatos piteformát (kb 22 cm átmérőjű) kibélelek vele. A tölteléket rákanalazom.

A másik tésztát is kinyújtom. Itt lehet kreatívnak lenni! Rácsozhatjuk, vagy kiszúró formákkal különböző formákat készíthetünk: csillagok, szívek, korongok, ami tetszik. – Rácsozott forma esetén: Kb 1,5 cm széles csíkokra vágjuk és rácsszerűen helyezzük rá a töltelékre.

Az egész tojást felverem és megkenem a tészta felületét.

Körülbelül 30-35 perc alatt megsütöm.

A formából kivéve hagyom hűlni (de persze melegen is isteni!). Házi porcukorral (xilit, eritrit) megszórva kínálom!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!