Tápióka – sokoldalú kincsünk a gasztronómiában

Nos, megint egy különlegességgel készültünk. Ugyanis a tápióka sem a legismertebb élelmiszer itthon. Pedig meglepően sokféle módon használható, nagyon értékes kis társunk lehet sütés, főzés közben.

Lássuk is, miről van szó?!

A tápiókával több néven is találkozhatunk: kasszáva, manióka, mandióka. Mind ugyanazt a növényt jelöli.

Íztelen, szagtalan, színtelen termény, melyet itthon leginkább gyöngy formájában forgalmaznak, pedig liszt is készült belőle, sőt szirupot is a cukor és a méz kiváltására. A tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort.

Ez a keményítőt és proteint (bár fehérjetartalma nem kimagasló) tartalmazó élelmiszernövény Amerika trópusi részein őshonos. Földünk élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben a lakosság mindennapi alapélelmiszere. Zsenge hajtása és levele spenótpótlóként használható fel. Ez utóbbi a gyökértől eltérő tulajdonságokkal bír, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó eledel.

A maniókát valószínűleg a maják termesztették elsőként a Yucatán-félszigeten. Azóta a Föld szinte minden trópusi vidékén termesztik gumós gyökeréért.

Az itthon kapható legismertebb termék, mely a kasszáva, azaz tápióka növény gyökeréből készül a tápióka gyöngy. Ez egy apró, fehér gyöngy, melyet az említett növény gyökeréből kivont, szárított szárított keményítőlisztből készítenek. Nálunk a reform, vegetáriánus és vegán konyha is nagyon kedveli, de a fine dining és molekuláris gasztronómia is szívesen használja. Nedvesség hatására átlátszó gyöngyökké alakulnak, és bekocsonyásítják a folyadékot.

A tápióka alapvetően gluténmentes élelmiszer, ezért cölikáliások, liszt érzékenyek is fogyaszthatják mind a lisztjét, mind a gyöngyöt.

A lisztjével készíthetők palacsinták, lepénykenyerek, muffinok, pizzák, bár érdemes más gluténmentes, reform lisztekkel is keverni. Sűrítésre is kiváló, főzelékekhez, szószokhoz, ragukhoz, mártásokhoz adható. palacsinta is süthető, érdemes fele-fele arányban használni rizsliszttel, valamint lepénykenyerek, pizzák, muffinok készítésekor is használhatjuk gluténmentes, erősebb lisztekhez hozzákeverve. A tápiókaliszt sűrítésre is tökéletes, gluténmentes étrendben főzelékek, raguk, szószok selymesítésére, sűrítésére igen hasznos lehet. Itt arra figyeljünk, hogy valamilyen növényi tejben keverjük el, mielőtt az ételhez adjuk, és ne vízben. Ellenkező esetben nem lesz az ételünknek olyan sűrűsége, szaftja, mint szeretnénk.

A tápióka gyöngyökkel pundingokat, zseléket készíthetünk, és az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendő „bubble tea” is használja (gyakorlatilag ízesített, színezett tápióka gyöngyök különféle teákkal, esetleg kávéval felöntve). Frissítő, tápláló, kellemes ital. Nyáron igazi különleges hűsítőnk lehet.

A tápióka azonban tápanyagtartalma miatt is fontos szerepet kaphat étkezésünk során! Kiváló szénhidrátforrás, magas a vastartalma, serkenti az emésztést. K-vitamintartalmának köszönhetően serkenti a csontok aktivitását, támogatja az idegrendszert.

Nálunk is találtok receptötleteket, de ezen kívül bátran próbáljátok ki főzelékekhez, vagy indiai ételekhez (pl pakora készítésénél!).

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!