Agar-agar, a növényi zselésítő – Te próbáltad már?

Az agar-agar szót biztosan sokan nem tudják hova tenni, és elsőre maximum az agár jut eszünkbe.

De megnyugtatunk mindenkit, egy teljesen hétköznapi, növényi termékről beszélünk, melyekkel zselésíteni tudunk, elkerülve a zselatint (táplálkozási, egészségügyi vagy világnézeti okból kifolyólag akár).

Maga az agar-agar kifejezés egy maláj eredetű szó, melynek jelentése kocsonya. Agar-agar, tengeri vagy japán zselatin, több néven is ismerik a gasztronómiában.

Ahogy említettük, sokan talán még csak nem is hallottak róla hazánkban, és egyelőre nehezebb is beszerezni a boltokban. Sőt, a mivel algából származik, sokan vonakodnak a vásárlásától, pedig mind az élelmiszeripar, mind a konyha világa kedveli, hiszen egy teljesen természetes, ráadásul egészséges termék, mely tökéletesen helyettesíti az állati eredetű zselatint.

Az élelmiszeriparban E406-ként is található a címkéken. Ezzel is nyugtatnánk mindenkit, nem minden E-szám eretnekség, és ördögtől való.  Tökéletesen természetes, hétköznapi anyagoknak is van kódszáma, melyet egyszerűbb ilyen formán feltüntetni. (Az E-számokról talán egy másik bejegyzést fogunk is írni.:) )

Tehát az agar-agar az állati eredetű zselésítőktől eltérően teljesen színtelen, semleges ízű és szagtalan. Ha megszilárdult, melegítés után újra folyékonnyá válik. Ugyanúgy zselésít, mint a zselatin. Könnyedén készíthetők vele lekvárok, zselék, krémek, kocsonyák, ízesített aszpikok.
Több mint 80% rostot tartalmaz, így az emésztésre kifejezetten pozitívan hat.

A zselatinnal szemben több pozitívumot érdemes megemlíteni vele kapcsolatban:

 1. Az agar-agar hozzáadásával készített ételek gyorsan lefagynak, és szobahőmérsékleten „nem úsznak”.
 1. A növényi termék antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja a káros mikroorganizmusok kialakulását az ételekben, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságukat.
 1. Az agar-agar egy poliszacharidokban, ásványi sókban és pektinekben gazdag növényi termék. Sokkal hasznosabb, mint a zselatin, amely a szarvasmarhák kötőszöveteinek feldolgozásából származik.
 2. Az ezzel készült gélek, gumicukrok, egyebek mindig átlátszóak, míg zselatin esetében zavarosak (lehetnek).

 

Nézzük a használatát, avagy jöjjön egy szuper recept!

Házi gumicukor – egészséges és vegán

Mire figyeljünk? Többek között az adott folyadék savasságára, mert egy-egy gyümölcslé esetében több agar-agarra lesz szükségünk. A savtartalom csökkenti a zselésítő tulajdonságot. Szükségtelen drasztikusan megemelni a mennyiséget, kis mennyiséggel dolgozzunk, ha először próbáljuk.

Nézzük a hozzávalókat!

 • 250 ml gyümölcslé (áfonya, gránátalma, ananász, narancs, málna, meggy, ami jól esik, és amilyen színű gumicukrot szeretnénk)
 • 1 púpozott evőkanál agar-agar (kb 2-3 dkg)
 • kb 2-3 dkg (vagy ízlés szerinti) édesítő, cukorhelyettesítő (eritrit, xylit)

Elkészítése:

 1. Az áfonyalevünket beleöntjük egy kisebb lábasba és lassan elkezdjük forralni, néhány percig.
 2. Az agar-agart kb 50 ml hideg vízben elkezdjük kikeverni, feloldani.
 3. Belekeverjük a melegedő, forró gyümölcslevünkbe és magas hőfokon forraljuk össze úgy 3-5 percig. Közben kis habverővel, kanállal megkavarjuk, hogy a keletkező buborékokat kiszúrjuk, szép eredményt érjünk el.
 4. Hideg, kimosott, tetszőleges szilikon formákba (pl maci, virág, szív, stb) öntjük a keverékünket.
 5. Előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kb 20-25 percig hűlni, majd a hűtőbe tehetjük további 25-30 percre. (Mindenképp várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre hűl!)

 

Kicsik és nagyok is szeretni fogják! Cukormentes, vitamindús, vegán snack!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!