A tökéletes zöld kávé elkészítése

Biztosak vagyunk benne, hogy nem vagyunk egyedül azzal, hogy kávé nélkül nem indulhat a nap. Azonban az, hogy ki milyen kávét választ, és hogyan elkészítve szereti elfogyasztani, az teljesen egyedi. A kávék népes palettáján megtalálható a zöld kávé is, ami kezd egyre népszerűbbé válni.  Kevésbé ismert és elterjedt, mint a fekete társa, holott diétás és méregtelenítő italnak számít. Sokféle módon támogatja szervezetünket és szintén élénkít. Élettani hatásait tekintve azonban egy gazdagabb változat! A zöld kávé elkészítése pedig nem bonyolultabb semmivel, mint a hagyományos feketéé.

A zöld kávé főzése

Diétás, méregtelenítő italnak számít, de népszerűsége nem csupán ebben rejlik. Vércukor- és koleszterinszint csökkentésére, a szabad gyökök hatásainak kiküszöbölésére, valamint a fogszuvasodás, elhízás esetén is javasolják, sőt a rák megelőző hatását is többször vizsgálták.

A zöld kávét, azaz nyers kávét nem vetik alá a pörkölési folyamatnak, amely jellegzetes színét, finomabb ízét és aromáját eredményezi. Mindez a pirolízis hiányának tudható be, amely a szemek termikus feldolgozása során következik be. Ezért is más a zöld és a feketekávé intenzitása.

A zöld kávé a fogyókúrázók itala is lett, ugyanis klorogénsav tartalma képes csökkenteni a zsírszövet mennyiségét, segít a májnak feldolgozni a zsírt.

Főzése roppant egyszerű, néhány percet vesz igénybe, cserébe antioxidáns tulajdonsága a zöld teával hasonítható össze.

A szemes zöld kávé elkészítése H3 

A zöld kávét nagyon ritkán értékesítik granulált formában, sokkal gyakrabban találkozhat vele őrölt formában. Ennek oka a nyers mag keménysége, amelyeket nehéz otthoni darálóban darálni.

Ergo a folyamat leírása azzal kezdődne, hogy nagyon erős, kávédarálóval próbáljuk minél finomabb szemcséjűre darálni.

Az őrölt zöld kávé elkészítése 

Az elkészítés módja hasonló a megszokotthoz. Mindössze tegyünk 2-3 teáskanálnyi adagot egy csészébe, és 200 ml forró, de nem forrásban lévő (kb 100 °C alatt) vízzel öntsük le! Néhány percig elegendő főzni, ezután a kávézacc az aljára süllyed, és a főzet készen áll az fogyasztásra. (A kávézacc leszűrhető).

A zöld kávé másik leggyakoribb elkészítési módja, amikor a zöldkávét a klasszikus pörkölt kávéval keverik, és hagyományos kávéfőzőn főzik le. Az így elkészített kávé íze a fekete kávéé, de messze nem olyan erős, és a zöld kávé, kedvező hatásai is megmaradnak.

Az íze valóban enyhébb, mint a fekete társának, de hatása nem kevésbé intenzív. Ugyanolyan koffeint tartalmaz, mint a kis fekete – ennek köszönhetően nagyon stimuláló is.

A zöld őrölt kávé sok polifenolt és más hasznos anyagot tartalmaz, ezért érdemes a fekete helyett vagy azzal 1:3 arányban keverve fogyasztani. A reggeli espresso, cappuccino kedvelői azonban csalódhatnak. A zöld kávé íze nem hasonlít a fekete kávééra, bár ugyanúgy serkentően hat. Ugyanakkor kíméletesebb az emésztőrendszer számára, azoknak különösen vonzó lehet, akik egyszerűen nem szeretik az erős feketekávét. A lágyabb, kissé savanykás kávé megszokásának jó módja, ha fahéjat, kardamomot, gyömbért vagy a kedvenc édesítőnket adjuk hozzá.

Az őrölt zöld kávé fogyasztása

A zöld kávé fogyasztása támogatja a fogyókúrát, mindezt kíméletesen, a májat, az emésztőszerveket is serkentve.  Emellett gátolja a glükózfelszívódást, csökkenti a vércukorszintet, rendszeres fogyasztásával az inzulintermelés is normalizálódik; jó hatással lehet a magas vérnyomásra, és a zsíranyagcserét is felgyorsítja.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!