A goji bogyó hatása a szervezetre

A tél egyre inkább megmutatja dermesztő valóját; a szürke, rövid nappalok egyre hidegebbé válnak. Bár sok baktériumnak, vírusnak pont a hideg idő az ellenfele, mégis a hidegről a melegbe, a melegből a hidegbe közlekedés kikezdheti az immunrendszerünket. A körültekintő életmód során, a táplálkozásunkkal is igyekszünk minél több tápanyaggal, vitaminnal, ásványi anyaggal ellátni a szervezetünket. Ilyenkor különösen fontos, hogy megfelelő üzemanyaghoz jussunk, legyen, ami feltölt és energiával lát el, természetes védelmet biztosít számunkra.

Létezik egy nagyszerű gyümölcs, mely hazánkba elsődlegesen aszalva érkezik. Tápanyagokban dús, igazi szuperélelmiszernek számít. Ez pedig a goji vagy más néven farkasbogyó.

Természetesen minden éremnek két oldala van, így a goji bogyó hatása is többféle lehet. Bár alapvetően csak pozitív hatásairól tudunk beszélni, bizonyos esetekben a goji bogyóval is érdemes körültekintőnek lenni.

De lássuk közelebbről, mit érdemes tudni róla?!

A gojiról sokféle tanulmány született, melyek megegyeznek bizonyos pontokban. Rendkívül gazdag kalciumban, vasban, nagyon magas a C-vitamin tartalma. A C-vitaminnak hála, antioxidáns, így lassítja az öregedés folyamatát, csökkenti a szabad gyökök okozta problémákat, erősíti az immunrendszert.

A goji bogyó fogyasztásával serkenthetjük a vese és a máj működését, lassíthatjuk az őszülést, a hajhullást. A goji bogyó jó hatással van a szemre, az egészséges koleszterinszintre, a vérnyomásra, a vércukorszintre, az agyra és a véredényekre. Segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában

A goji bogyó veszélyei 

Nos a veszélyeiről vajmi keveset lehet olvasni, hiszen az alternatív gyógyászatban és a természetes életmód világában a goji, mint „superfood” rettentő népszerűségnek örvend (nem véletlen), és inkább a pozitív oldalát ismertetik. Ugyanakkor nagyon ritka az az élelmiszer, ami mindenki számára biztonsággal, körültekintés nélkül fogyasztható lenne.

A goji bogyónál néhány dologra értelmes figyelni, amiből az egyik, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk, ahol igazoltan ellenőrzik a termék biztonságosságát. Gyakori sajnos a növényvédőszer-maradékok jelenléte. Ez néhány éve komoly ellenőrzést vont maga után, és szerencsére a hazai forgalmazók legnagyobb része gondosan figyel erre, és csak megbízható forrásból szerzi be a terméket.

Ha piacról szeretnénk vásárolni, azt is óvatosan tegyük, csakis megbízható eladótól, mert ezen peszticidek (növényvédő szerek) mérgezőek, s így a goji bogyó is mérgező lehet.

A goji bogyó mellékhatásai nem ismertek, bár érdemes egyes esetekben hanyagolni érdemes. Ilyen eset a terhesség és a szoptatás, amikor is kerülve a kockázatot, érdemes felfüggeszteni a fogyasztását. Magas vérnyomás, cukorbetegség, vérhígító szedése esetén pedig fogyasztása előtt mindenképp konzultáljunk a kezelőorvossal!

A goji bogyó gyógyhatása 

Magas C-vitamin-tartalma miatt remek immunerősítő, A-vitamin-tartalma jó hatást gyakorol a látásra, csökkenti a vakfoltokat, valamint az időskori látásromlást is csökkentheti. Pozitívan gyakorol a szív-és érrendszerre is, segíthet beállítani a vér koleszterinszintjét.

A goji bogyó jótékony hatásaihoz tartozik továbbá, hogy már 3 evőkanálnyi is körülbelül 3mg vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 15%-a. A vashiány – főleg a nők körében – egy igencsak gyakori betegség napjainkban. Ez a gyümölcs remek segítséget nyújthat a vashiány megelőzésében vagy megszüntetésében. Nagyon jó fehérjeforrás lehet számunkra. Körülbelül 18 féle különböző aminosavat tartalmaz.

Igen magas rosttartalommal rendelkezik, mely minimalizálja az egyes rákos megbetegedések kockázatát, csökkenti a koleszterin szintet, szabályozza a bélmozgást.

A hagyományos kínai orvoslás a goji bogyót kiváló természetes termékenységfokozóként tartja számon.

Alapavetően elmondhatjuk, hogy goji bogyó egészséges, minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a testünknek szüksége van, azaz megfelelő „üzemanyaggal” tölti fel.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!