Bátran ki merjük jelenteni, hogy az olajos magvakat az emberek zöme szereti. Persze van, aki egyik vagy másik csonthéjasra allergiás, esetleg némelyiket nem szereti, de mindenki talál legalább egyet a számtalan féle és fajta között, ami igazán kedvére és ínyére való. Mi magunk nem is igazán tudunk választani kedvencet, házon belül is eltérőek a vélemények ki mit tart finomabbnak.
A dió az abszolút éllovas, hiszen bődületesen sok receptet találhatunk, amiben tudjuk használni. De a kevésbé ismerteket is ropogtatjuk, úgy mint a makadámia diót vagy a paradiót például. Amit viszont tényleg mind kedvelünk, az a kesudió, mert natúron vagy pörkölve, simán vagy sózottan, krémesítve, magában vagy gyümölcsökkel (akár aszalványokkal) fogyasztva is isteni, és megannyi desszert, főétel, egyéb fogás alapanyaga lehet.
Ez a csodálatos kis mag rengeteg pozitívumot hordoz, roppant egészséges. Most megpróbáljuk röviden átvenni a kesudió jótékony hatásait.
Tudtad a kesudióról, hogy…?
Először is egy kis érdekesség a kesudióval kapcsolatban.
Rengetegen szeretik a kesudiót, de mégis kevesen tudják, hogy valójában nem egy dióféle, hanem a kesualma egyik terméséről van szó. A brazilok lekvárt, szörpöt és befőttet is készítenek az almából, a szüretelő munkások pedig a levét is fogyasztják. Mire hazánkba kerül, nem csak hosszú utat tesz meg, de hosszú szüretelési munka előzi meg.
Érdemes rendszeresen fogyasztanunk, mert a kesudió egészséges, ehhez kétség sem fér.
De miért is?
Milyen jótékony hatása van a kesudiónak?
A kesudió támogatja, óvja szívünket olajsav tartalmának hála. A benne található magnézium pedig csökkenti a vérnyomást, sőt támogatja a csontok épségét, az idegeket, izmokat, ereinket. A fogínyvérzés megelőzésében vagy csillapításában is hasznos a fogyasztása.
Csökkenheti az epekő kialakulását, a flavonolok harcolnak a rákos sejtek ellen, réztartalma pedig ezen tulajdonságát csak erősíti. Serkenti az emésztést, vastartalma pedig vérképzésünket regenerálja.
Réztartalma nem csupán a rákmegelőző hatása révén ismert, hajunkat is csillogóbbá és erősebbé teszi. Sőt, alakunknak is jót tesz, gyakori tévhit, hogy hizlal.
Illetve a kesudió jótékony hatásának tartjuk azt is, hogy egy maréknyi (illetve földimogyoró, mogyoró, stb) magas B-vitamin tartalmának köszönhetően segít a kikapcsolódásban, nyugtatja az idegeket, csökkenti a stresszt. Ráadásul magas fehérjetartalmú táplálék, így tökéletes egészséges csemege.
Kesudió terhesség alatt
A diófélék, olajos magvak közül talán a kesudió a legjobb választás terhesség alatt. Támogatja az anya és a baba egészségét is. A nő és a fejlődő magzat csontszöveteinek fenntartását és megerősítését támogatja. Növeli az immunitást, megelőzi a különféle ínybetegségeket (melyek terhesen előfordulhatnak).