A kesudió jótékony hatásai

Bátran ki merjük jelenteni, hogy az olajos magvakat az emberek zöme szereti. Persze van, aki egyik vagy másik csonthéjasra allergiás, esetleg némelyiket nem szereti, de mindenki talál legalább egyet a számtalan féle és fajta között, ami igazán kedvére és ínyére való. Mi magunk nem is igazán tudunk választani kedvencet, házon belül is eltérőek a vélemények ki mit tart finomabbnak.

A dió az abszolút éllovas, hiszen bődületesen sok receptet találhatunk, amiben tudjuk használni. De a kevésbé ismerteket is ropogtatjuk, úgy mint a makadámia diót vagy a paradiót például. Amit viszont tényleg mind kedvelünk, az a kesudió, mert natúron vagy pörkölve, simán vagy sózottan, krémesítve, magában vagy gyümölcsökkel (akár aszalványokkal) fogyasztva is isteni, és megannyi desszert, főétel, egyéb fogás alapanyaga lehet.

Ez a csodálatos kis mag rengeteg pozitívumot hordoz, roppant egészséges. Most megpróbáljuk röviden átvenni a kesudió jótékony hatásait.

Tudtad a kesudióról, hogy…?

Először is egy kis érdekesség a kesudióval kapcsolatban.

Rengetegen szeretik a kesudiót, de mégis kevesen tudják, hogy valójában nem egy dióféle, hanem a kesualma egyik terméséről van szó. A brazilok lekvárt, szörpöt és befőttet is készítenek az almából, a szüretelő munkások pedig a levét is fogyasztják. Mire hazánkba kerül, nem csak hosszú utat tesz meg, de hosszú szüretelési munka előzi meg.

Érdemes rendszeresen fogyasztanunk, mert a kesudió egészséges, ehhez kétség sem fér.

De miért is?

Milyen jótékony hatása van a kesudiónak?

A kesudió támogatja, óvja szívünket olajsav tartalmának hála.  A benne található magnézium pedig csökkenti a vérnyomást, sőt támogatja a csontok épségét, az idegeket, izmokat, ereinket. A fogínyvérzés megelőzésében vagy csillapításában is hasznos a fogyasztása.

Csökkenheti az epekő kialakulását, a flavonolok harcolnak a rákos sejtek ellen, réztartalma pedig ezen tulajdonságát csak erősíti. Serkenti az emésztést, vastartalma pedig vérképzésünket regenerálja.

Réztartalma nem csupán a rákmegelőző hatása révén ismert, hajunkat is csillogóbbá és erősebbé teszi. Sőt, alakunknak is jót tesz, gyakori tévhit, hogy hizlal.

Illetve a kesudió jótékony hatásának tartjuk azt is, hogy egy maréknyi (illetve földimogyoró, mogyoró, stb) magas B-vitamin tartalmának köszönhetően segít a kikapcsolódásban, nyugtatja az idegeket, csökkenti a stresszt. Ráadásul magas fehérjetartalmú táplálék, így tökéletes egészséges csemege.

Kesudió terhesség alatt

A diófélék, olajos magvak közül talán a kesudió a legjobb választás terhesség alatt. Támogatja az anya és a baba egészségét is. A nő és a fejlődő magzat csontszöveteinek fenntartását és megerősítését támogatja. Növeli az immunitást, megelőzi a különféle ínybetegségeket (melyek terhesen előfordulhatnak).

 

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!