A xilit felhasználása – ki fogyaszthatja, ki nem?

Előző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy mit érdemes tudni, az eritrit és a xilit közti különbségekről.

Már tudjuk, hogy mindkettő cukoralkohol, eltérő édesítő értékkel, eltérő glikémiás index-szel, stb. Azonban sok-sok kérdést vet még fel a xilit, ezért most ezt a témakört járjuk körül még jobban!

Mire használható a xilit?

Ahogy azt már megírtuk, a xilit glikémiás indexe (GI) 7  és ugyanúgy használható, mint a cukor.

Alapvetően a kelt tészták készítésénél az élesztőgombákat nem táplálja, de ahogy egy gyakorlott olvasónk jelezte, kísérletezzünk vele, mert a lisztnek és a tejben található cukornak köszönhetően nagyon sokféle kelt süteményt tudunk alkotni. Lehet, nem sikerül elsőre (én másodjára próbáltam meg), de valóban ínycsiklandozó süti került az asztalra, csupán máshonnan kapta az élesztő, a számára szükséges „táplálékot”.

A xilit abszolút hasonlít a cukorhoz, csak szerkezetében tér el valamelyest, de édesítőereje megegyezik a cukoréval. A xilit használata így könnyű és kényelmes, teljesen kiválható általa a kristálycukor.

A xilit terhesség alatt

A xilit emésztése lassú folyamat, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. A teljes emésztési ciklus folyamán a xilitnek (vagy nyírfacukornak) nagyjából 25%-a képes átalakulni glükózzá és felszívódni a vérben. A maradék 75%-a továbbhalad a bélrendszerben. Az eddig ismert adatok alapján ezek nem terhelik meg a magzati veséket, és nincsenek is káros hatásaik sem a kismamákra, sem a babákra nézve. Természetesen további vizsgálatokra van szükség ezek biztos kijelentésére, de az eddigiek alapján fogyaszthatóak.

A xilit szoptatáskor

Szoptatás alatt nem javasolt sem a fogyókúra, sem a méregtelenítés, ezt bizonyára minden anyuka hallotta már. Egész pontosan lehet ésszerű étrendet tartani, hogy apránként csökkentsük a súlyunkat, de a drasztikus fogyókúrákat, melynek során heti fél-1 kg-nál többet veszítünk, azt érdemes kerülni (illetve minden esetben a kezelőorvossal konzultálni kell). Viszont bizonyos élelmiszereket, alapanyagokat ilyenkor is ki lehet váltani, úgy mint a fehér liszt, a kristálycukor, stb.

Így szoptatás során a xilit is fogyasztható, természetben is előforduló anyag, de napi 40-50 gramm felett már okozhat puffadást, ha nem vagyunk hozzászokva. Ezenkívül negatív hatása a szoptatós anyákra, a tej minőségére nem ismert.

Xilit babáknak

Jelenleg a hazai és EU-s élelmiszer-jogszabályok a felnőtteknek szánt élelmiszerekben vizsgálja és engedélyezi a különféle édesítőszerek, cukorhelyettesítők használatát. Gyermekeknek és csecsemőknek nem. Erre klinikai kutatások nem születtek, semmilyen mellékhatást nem mutattak 1 éves gyermekeknél sem.

Ugyanakkor az ételeink nagy része sokszor túlzó. Túl sok az édes íz, vagy épp túl sós, csípős, stb. A kisgyermekek, és főleg a hozzátáplálással épp barátkozó babák étrendjében semmi szükség további édesítésre, hisz ismerjék meg a natúr, természetes ízeket és így összeállítani egy egészséges menüt számukra. Ha mégis édesítenénk, ki tudjuk használni a gyümölcsök természetes édes ízét, vagy házi, cukormentes házi lekvárokét. A babák és kisgyermekek étrendjét viszont minden esetben csakis az orvossal, védőnővel egyeztetve alakítsuk ki!

Xilit gyerekeknek

Alapvetően a nagyobb gyerekeknek már kis mennyiségben adható xilit. Képes gátolni egyes baktériumok szaporodását, meggátolva így a fogszuvasodást vagy a fülgyulladást. A számukra ajánlott mennyiségről konszenzus nem született, de mivel könnyen okozhat náluk puffadást, hasmenést, így ennek mértékéről érdemes a háziorvossal vagy a védőnővel egyeztetni.

Xilit cukorbetegnek

A xilitet minden felnőtt fogyaszthatja, de az 1-es típusú cukorbetegek csak óvatosan, orvossal konzultálva használják!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!