Korábban írtunk már arról, milyen lisztek állnak rendelkezésünkre, ha nem csak a búzalisztet szeretnénk használni. Sőt, a címben jelölt mandulalisztről is írtunk röviden. Ugyanakkor azóta több recept is született, amiben ezt a csodás, természetes módon gluténmentes, finom lisztet használtuk, és sok-sok kérdést is kaptunk.
Így született az elhatározás, hogy egy kicsit átfogóbb képet festő cikket, vagy akár cikkeket írjunk, amiben részletesen ismertetjük áldásos hatásait a mandula lisztnek.
Na, de akkor mire is jó a mandulaliszt?
Ahogy ezt korábban már megjegyeztük, nagy kedvencnek számít a mandulaliszt. Számtalan finomságot tudunk készíteni vele (házi macaron, az olaszok cantuccini-je vagy amaretti-je, muffin, palacsinta, gofri, „mézeskalács”, hogy csak egy párat említsünk!).
A mandula liszt a mandula finomra őrléséből származik. Maga a mandula, pedig az egyik legegészségesebb, csonthéjas gyümölcs, igazi szuperélelmiszer. Akárcsak a gyümölcs, a mandula liszt is támogatja az agy működését, serkenti és erősíti a koncentrációt. Egészséges választás a hagyományos lisztek helyettesítésére. Kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium említendő, de nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, mangánt és cinket is.
-
A mandulaliszt paleo?
Kb egy évtizede már felkapott lett a paleolit táplálkozás. Ebben többek között a gabonaféléket, tejterméket mellőzi. Így adott, hogy a búzaliszt helyett más, alternatív liszteket, őrleményeket használhatnak.
Jó lehetőség így a mandulaliszt, hiszen könnyedén használható, ízletes és egészséges. A paleo étrendbe maximálisan beilleszthető
-
A mandulaliszt gluténmentes?
A mandulaliszt rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Természetes módon gluténmentes, így a cölikáliások is fogyaszthatják.
Bár nem tartalmaz sikért (vagyis glutént), azonban fontos tudni, hogy olyan rostot tartalmaz, mely az arra érzékenyeknél bélirritációt okozhat (ez számos rostféle esetén igaz. Ezért nincs soha általános igazság, mindig egyénre szabott étrendet alakítsunk ki!). Pl az irritális bélszindrómában szenvedők először óvatosan, kis mennyiségben fogyasszák, és figyeljenek testük jelzéseire (puffadás, gázok, egyéb tünetek)!
-
A mandulaliszt és a kalória
A mandulaliszt kalória tartalma viszonylag magasabb, más lisztekhez viszonyítva. 100 grammban 600-605 kcal található. Azonban glikémiás indexe alacsony, szinte a 0-hoz közelít; így a magasnak tűnő kalóriaérték ne rettentsen el senkit! (A kalóriatartalom, szénhidráttartalom a zsírtalanítás mértékétől, az elkészítéstől függően változhat.)
-
A mandulaliszt széndhidráttartalma
A mandulaliszt több zsírt tartalmaz, mint pl a hasonlóan népszerű kókusz liszt, ugyanakkor kevesebb rostot, de több fehérjét és több, jó minőségű, lassúfelszívódású szénhidrátot.
100 gramm mandulaliszt kb 10-12 gramm szénhidrátot tartalmaz. (Ebből kb 3-4 g a cukor, így akik ezt szigorúan figyelik és követik, érdemes esetleg a zabpehelyliszttel próbálkozni, mely esetben 100 grammban 55 g szénhidrátból szinte 0 g a cukor. Szintén alacsony glikémiás indexű, csak magasabb, mint a mandula lisztnek)
A mandulalisztről azonban bőven lehetne még beszélni, így tarts velünk a következő cikkben is, hogy megtudd, mivel helyettesíthető vagy hogy hogyan készíthetsz házilag mandula lisztet!