A mandula liszt nyomában – mandula liszt házilag

Az előző, mandula lisztről szóló bejegyzésünkben elkezdtük picit részletesebben bemutatni ezt a fantasztikus őrleményt.

Keretet adva a „történetnek”, következzen ezen bemutatás záró fejezete.

Felmerült pár kérdés, ezeket szeretnénk megválaszolni.

1. A mandula liszt is liszt?

Nos, a különféle magok lisztjeit valójában nem lisztnek, hanem őrleménynek hívjuk. Legtöbbjük gluténmentes, vegán és a glikémiás indexük is alacsonyabb, mint a hagyományos búzaliszt. Az állaguk hasonló, legtöbb esetben zsírtalanítottak (a magőrlemény fémjelzéssel rendelkezők durvábbra őröltek, magasabb az olaj/zsírtalmuk). Ízletesek és változatosak, egészségesebbek, de itt is van az a bizonyos de.

Na nem vészes dologra kell gondolni, csupán annyi, hogy amennyiben most kezdünk megbarátkozni az egészségesebb, vegán / paleo / akármilyen konyha fortélyaival és kezünkben egyelőre a fehér liszt adta rutin van még, akkor kell egy kis idő, mire ráérzünk az arányokra, megtanuljuk a megfelelő technikákat. A sikér hiánya miatt nem lesz ugyanolyan „habos”, piskótaszerű, könnyed, „buborékos” a tésztánk. Így érdemes picit kísérletezni és utána olvasni, mivel érhetjük el a már megszokott hatást. (pl felvert tojásfehérje hab, stb).

A mandula liszttel nagyon sokféle süteményt, gofrit, palacsintát, muffint, kekszeket, kenyeret, apró sütit tudunk készíteni.

2. A mandula liszt ára

Bizony, nem a legolcsóbb termék, de ez ugye szubjektív. Ha a fehér liszthez vonyítjuk, akkor valóban magasabb az ára. Ugyanakkor maga a mandula se hazai gyümölcs, beszerzése, készítése is nehezebb és költségesebb, mint a búzának, amit itthon is megtalálunk. (Viszont a gabonafélékhez képest, a csonthéjas gyümölcsök sokkal inkább pozitívan hatnak egészségünkre).

Viszont, azt kell mérlegelni, mit készítünk? Egy óriási vekni kenyérhez nem állunk neki mandula lisztből sütni. Kisebb, vegán vagy paleo „kenyeret”, vagy valamilyen aprósüteményt, muffint, kekszet viszont bátran készíthetjük. Különlegesebb ízt érünk el.

3. A mandula liszt mivel helyettesíthető

A mandula lisztet alapvetően, ha valaki kezdő konyhatündér a reform táplálkozásban, akkor nem önmagában javasoljuk, hanem más liszttel keverve. Pl.: zabliszt.

Ha már van egy kis rutinunk és néhány szuper receptünk, és helyettesíteni szeretnénk, mert pont nincs otthon, akkor a mandulához hasonló növények lisztjeit keressük! pl.: dió, gesztenye. Igazán persze nem váltható ki, hiszen adott ízt, csak az adott termék adja. Kókuszlisztet például ne használjunk mandula liszt helyett! Teljesen eltérő az állaga, több folyadékot vesz fel, így a receptünk egyensúlya megborul, az eredmény pedig nem ugyanaz lesz, mint amit elképzeltünk.

4. A mandula liszt készítése, mandula liszt házilag

Két tippet is adunk. Az elsőt a házi növényi italok receptjei között is feltüntettük.

A lényege a másiknak is hasonló. Előbb beáztatjuk a mandulát, csak épp forró vízbe, és eltávolítjuk a külső, barnás héjat. Hagyjuk megszáradni a szemeket (tepsire szórjuk, levegőn száradjon meg). Aprítsuk le először, majd kávédarálóval teljesen porszerűvé daráljuk.

Kicsit időigényes, de mindenképp megéri kísérletezni vele.

 

Van még kérdésed? Keress minket, írd meg nekünk és szívesen megválaszoljuk!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!