Előző cikkünkben már kiveséztük, melyik rizs miért hasznos és mire használható. Úgy éreztük, rég volt már recept, meg egyébként is.. A kedd egy sunyi hétfő, legyen egy finom recept, amivel megörvendeztetjük a családot, barátokat… Vagy akár magunkat!
A fekete rizsről tudjuk már, hogy nehezebb, időigényesebb a főzése, mint a hagyományos fehér rizsnek. Azonban érdemes esetleg beáztatni pár órára főzés előtt, így ez a folyamat lerövidíthető picit.
Ez az időigényesség azonban senkit se riasszon el, mert a recept egyszerű, nem okoz sok gondot. Csupán néha meg kell keverni, hogy ne ragadjon le!
Főzés közben a rizsszemek barnás színt öltenek, ettől menten olyan érzésünk lesz, mintha egy mennyei, csokis rizset ennénk… Oh, de a valóság talán még annál is jobb!
Nem is húzzuk tovább, lássuk a receptet!
Hozzávalók:
- 25 dkg fekete rizs
- 4-5 dl kókusztej (sűrű legyen, pl dobozos vagy konzerv)
- egy csipet só
- 1 vanília rúd kikapart magja
- 4 ek vaníliás cukor
- ízlés szerint édesítés: pl eritrit, xylit, kókuszcukor (de teljesen elhagyható, édes, krémes, finom lesz! 🙂 De max 1-2 evőkanál bőven elég!)
Elkészítése:
A rizst sóval, a vaníliával, az ízlés szerinti édesítéssel és háromszoros mennyiségű vízzel felteszem főni (közepes lángon), és időről időre szépen megkavarom, hogy ne ragadjon le.
Amikor a víz nagyrészét elfőtte (kb 40-45 perc), felöntöm a kókusztejjel és addig főzőm, amíg teljesen magába nem szívja. Ekkor keverem hozzá a vaníliás cukrot és szépen egyenletesen elkavarom.
Kis, hideg vízzel kiöblített tálakba adagolom.
Gyümölcsökkel tálalom. Illik hozzá az eper, a mangó, a barack, sült banán, de akár a kókuszchips is! 🙂
Mire figyeljünk közben?
A rizs puha, nedves, ragacsos legyen. Ha száraznak érezzük, adhatunk még kókusztejet hozzá főzés közben.
Ugye, hogy egyszerű?!
Egy rém egyszerű, ázsiai “tejberizs”, mégis a maga nemében különleges. Garantáltan siker lesz, ezt azok is kedvelik, akik a hagyományos, fehér, sima tejben főzött változatát nem különösebben szívlelik!
Jó étvágyat kívánunk!