Mindenki túlélte a karácsonyi evés-ivást, és máris nyakunkon az ó év búcsúztatása. Bizony nem könnyű megállni, hogy ne együnk többet a kelleténél, amikor illatos, ízes finomságoktól roskadoznak az asztalok, és csábítóan hívogatnak.
A szilveszter sem sokkal másabb, a vidám ünneplés mellett is mindenkinek megvan a maga kedvence, amivel méltón búcsúzik az évtől.
Kinek a babona, kinek hagyomány, de végülis szinte mindegyikőnknél megjelennek az elmaradhatatlan lencsés ételek, mákos sütemények.
Hogy ne csak terhelő ételekkel vegyük körbe magunkat, és a szórakozás közben is egészségesebb menüt alkothassunk, összeszedtünk néhány pofon egyszerű receptet! 🙂
Nálunk ezek lesznek terítéken:
- Vöröslencse krémleves
- Lencsesaláta fetával és zöldségekkel (ha valaki még sem enne levest 🙂 )
- Meggyes-mákos sütemény az édes pillanatokért
- Pezsgő – egy korty alkohol ilyenkor elfogadható
A leves és a sütemény recepjét megtaláljátok a blogunk előző részeiben, de nézzük hogy is készül egy fitt, finom, újév-köszöntő lencsesaláta!
Lencsesaláta fetával és zöldségekkel
Ezt a salátát nem csak újévkor javasoljuk, hiszen nagyon laktató, egészséges, tele antioxidánsokkal, vitaminokkal, fehérjével, rosttal, ásványi anyagokkal. Alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkezik, azaz nem emeli meg hirtelen a vércukorszintünkiet. A lencse puffaszthat, ezért elkészítés előtt áztassuk be, és lassan főzzük!
Hozzávalók:
- 10 dkg lencse
- 1/2 fej lilahagyma
- 4 marék rukkola
- 10 koktélparadicsom
- 10 dkg fetasajt
- petrezselyem
- só, bors
- olívaolaj
- ízlés szerint még adhatunk hozzá: főtt cukkínit, paprikát; esetleg diót a különleges, ropogós élményért
Elkészítés:
A lencsét már az elkészítést megelőzően, este áztassuk be kevés vízben, majd aznak lassú tűzön főzzük puhára és hagyjuk kihűlni.
A lilahagymát apró kockára vagy szeletekre vágjuk, összekeverjük a lencsével. Fűszerezzük, petrezselymet és kevés olívaolajat adunk hozzá. A rukkolát mossuk át, hagyjuk megszáradni és halmozzuk tányérra. Kanalazzuk rá a lencsét és a félbe vágott koktélparadicsomokat, majd a tetejére morzsoljuk a fetát.
Érdemes hozzáadni főtt vagy grillezett cukkínit, paprikát, sőt akár durvára tört diót!
Jó étvágyat kívánunk és persze önfeledt szórakozást!