Már több mint két hét is eltelt, mióta édességgel rukkoltunk volna elő, és ez a hiányérzet motoszkált a fejemben egész nap. Itt az új hét és még bizony nyomni kell a munkát. Mindenkinek jár valami könnyed desszert, amit elvihet munkába, elcsomagolhat a gyermekének az iskolába. Nem terheli meg a gyomrot, de ad egy kis löketet a mindennapi feladatokhoz és nem utolsó sorban gyors és egészséges.
Nos ez a recept egyebek mellett még a ketogén diétába is illeszthető. (Maga a ketogén diéta magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diétát jelöl.) –
Ezek a kis mogyoróvajas szeletek abszolút alacsony szénhidráttartalmúak, cukormentesek illetve gabonamentesek. Sütni sem kell, elkészítésük tényleg gyerekjáték, azaz szó szerint, a gyerekekkel együtt is el tudjuk készíteni.
Hozzávalók (kb 16 szelethez):
A mogyoróvajas szeletekhez:
- 170 g olvadt vaj (lágy, puha, kezelhető legyen)
- 180 gramm lágy, enhyén olvadt mogyoróvaj (ropogós vagy sima, ízlés szerint)
- 50-60 g porított eritrit (vagy xilit)
- 1/2 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vanília aroma
- 190-200 g mandula liszt és 55-60 g kókuszliszt vegyítve
- 1/4 teáskanál só
A csokoládé mázhoz:
- 90-95 g cukormentes étcsokoládé, feldarabolva
- 2 evőkanál vaj
Elkészítése:
Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy nagyobb tálban keverjük össze alaposan az olvadt vajat, az olvadt mogyorókrémet, az édesítőt, a vaníliát és a pici sót. Keverjük hozzá apránként a lisztkeveréket, amíg puha, “gyurmaállagú” nem lesz.
Nyomkodjuk szépen bele a tepsibe a “tésztát”. (Még egy sütőpapír és egy kisebb, laposaljú tál segítségével egyenletesebbé is tehetjük.)
Vízgőz fölött a csokoládét elkeverjük a vajjal, addig melegítve, amíg lágy, homogén nem lesz. Ezután ráöntöm a mogyoróvajas desszertre, egy késsel, cukrászlapáttal, spatulával szépen elegyengetem a tetején.
Kb 1 órát hagyom a hűtőben pihenni.
Utána picit várok, hogy enyhüljön, könnyebben szeletelhető legyen. Szobahőmérsékleten kínálom.
Jól zárható dobozban, hűtőben tárolom a fogyasztásig.
Ha szeretnénk még pici aprósággal feldobni, a csokoládé tetejét megszórhatjuk aprított földimogyoróval, mandulával.