Mák töltelék palacsintába

Itt a hétvége megint és mi valahogy újra a konyhában kötünk ki.  Megtervezzük a hétvégi menüt, aminek elengedhetetlen része, valamilyen klassz édesség, desszert. De ha már tudatosan próbálunk étkezni, akkor természetesen mindezt a lehető legegészségesebb módon szeretnénk megoldani.

Mivel közeleg a tél és a karácsonyi készülődés, újra előkerülnek a klasszikus, alap hozzávalók: aszalt gyümölcsök, lekvár, dió, mák.

A mák azonban, mint azt jól tudjuk, nem csak a bejgliben állja meg a helyét (arról majd beszéljünk az ünnepek környékén), hanem egész évben fogyasztható, természetes vasforrást biztosító, édes, ízletes, laktató élelmiszer, mely tökéletesen alkalmas a hétvégi desszert használatához.

Ha már ismerős az oldal, akkor emlékezhetsz rá, hogy több mákkal készült receptet osztottunk már meg: mákos – citromos sütemény, meggyes – mákos pite. Nem csoda, kiapadhatatlan az általa készült ételek és finomságok ötlettára.

Most egy egyszerű palacsintát kívántunk meg, benne a puha, édes mákkal. Megmutatjuk, hogy mák töltelék készítése hogyan zajlik nálunk?!

Mák töltelék palacsintába 

Természetesen magát a palacsintát is amennyire lehetséges, alternatív megoldásokkal turbózzuk fel. Fehér liszt helyet zab-, tönköly-, kókusz-, mandula lisztet, stb-t használunk. Cukor helyett pedig eritritet vagy xilitet. Tej helyett pedig valamely növényi italt inkább.

A receptúra nagyjából hasonló, az édesítőszerek közül a xilitből ugyanannyi kell, mint a cukorból. Eritritből pedig 1-2 evőkanállal több. Az egyetlen turpisság a lisztnél létezhet. Attól függően, milyen lisztet használunk, különböző mennyiségű nedvességet vesznek fel. De ezt a gyakorlott háziasszonyok már rutinosan készítik. (Amerikai típusú, vastagabb, nem tekerhető palacsinta receptet már mutattunk, de természetesen majd szívesen osztunk meg hagyományos változatot is.)

No de lássuk a lényeget, a tölteléket!

Hozzávalók:

  • 200 g darált mák
  • 150 ml növényi ital (pl kókusztej) vagy tej
  • 2 evőkanál xilit vagy 3 evőkanál eritrit (vagy 2 evőkanál cukor)
  • fél vaníliarúd kikapart magja (vagy 1 csomag vaníliás cukor) – ha nem szeretjük a vaníliát, 1 kk fahéjat is használhatunk
  • fél citrom reszelt héja (narancsot is használhatunk)
  • aki különlegesebbre vágyik: 15 dkg meggy
  • Mi kókusztejet, xilitet, vaníliát, és meggyet használtunk

Elkészítése:

A növényi italt /a tejet lassú tűzön forrald fel, majd keverd hozzá a xilittel, vaníliával elkevert mákot. Belereszelek és elkeverem benne a citrom (vagy narancs) reszelt héját, és végül hozzáadom a kimagozott meggyet. Hagyom picit sűrűsödni, összeérni az ízeket. Lehúzom a tűzről és hagyom kicsit hűlni.

Ha kész, megtöltöm vele a palacsintákat.

Porított xilittel megszórva tálalom.