A bulgurt talán egyre inkább ismeri a magyar közönség is. Nem más tulajdonképp, mint tört búza. Itthon a török éttermekből ismerhetjük, ezért szokás „török rizsnek” is nevezni. A közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.
Mint írtam, a török konyha egyik alapvető eleme, de hazánkban is hódít, mint alternatív köret. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, rostban gazdag, és páratlanul sok lehetőségünk nyílik általa.
A krémsárga, enyhén diós ízű, aromájú, durumbúzából készült bulgur, gazdag ásványi anyagokban, mint például magnézium, vas vagy kálium.
Nem csak sósan, de édesen is el tudjuk készíteni, számtalan lehetőséget rejt magában: elő- és főételeket, desszerteket, salátákat készíthetünk vele, de akár leveseket is gazdagíthatunk vele. A rizs, a kuszkusz és a tarhonya kiváltására is remek ötlet.
Az oldalon található alap receptünk mellett, most mutatunk két egyszerű receptet!
Paradicsomos bulgur, friss petrezselyemmel
Ez a recept köretként is megállja a helyét, de apró kockákra vágott hússal, felkarikázott kolbásszal egytálételként is egy szuperkönnyű, gyors fogás.
Ha izgalmas, pikáns, különleges ízeket keresünk, keverhetünk hozzá pici chillit vagy fahéjat is akár.
Hozzávalók:
- 450-500 g bulgur
- 1 csokor felaprított petrezselyem
- 1 vöröshagyma (apróra kockázva)
- 2 darab hámozott paradicsom felaprítva
- 1 kisüveg sűrített paradicsom
- 3-4 ek olívaolaj
- 7-8 dl zöldségalaplé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A felkockázott hagymát olívaolajon megpirítom, hozzáadom a paradicsomot. Sózom, borsozom, majd az egész keveréket kb 5 percig párolom. Hozzáöntöm a sűrített paradicsomot, ezután a bulgurt. Alaposan összeforgatom és felöntöm a zöldségleves alaplével. 2-3 percig hagyom forrni, és fedő alatt főzöm kb 15-20 percig. Ezalatt a bulgur megpuhul, a nedvességet magába szívja.
Szükség esetén még öntök hozzá alaplevet, vagy forró vizet.
Friss petrezselyemmel; esetleg feldarabolt, friss koktélparadicsommal kínálom.
Bónusz tipp: egytálételként aszalt paradicsommal is megállja a helyét!
Desszertnek: túrós bulgur aszalt gyümölcsökkel
Hihetetlenül gyors, könnyű és mámorítóan finom!
Mindössze 20 perc az előkészítese és 20-25 perc alatt elkészül, és biztosan osztatlan sikert érünk el vele.
Hozzávalók:
- 35 dkg bulgur
- 15 dkg túró (átmorzsálva)
- 3 dl natúr joghurt (2 kis pohár)
- 2 tojás
- 4 dkg eritrit
- ¼ citrom leve
- egy csipet só
- ízlés szerinti aszalványok (a nagyobbak apróra vágva), pl mazsola, vörösáfonya, aszalt sárgabarack
- tálaláshoz: lekvár, aprított mogyoró, mandula, esetleg kókuszchips, eritritből készült „porcukor” (egyéni ízléseknek megfelelően)
Elkészítése:
A bulgurt a megszokott módon elkészítem: kimérem egy edénybe és annyi felforrt vizet öntök hozzá, hogy épp ellepje, majd 15-20 percig fedő alatt pihentetem, amíg megpuhul.
Közben a többi hozzávalót egy nagy tálba teszem, és alaposan összekeverem őket. A 20 perc elteltével apránként hozzáadom a bulgurt, és összedolgozom. Egy egész sűrű masszát kell kapni.
A sütőt légkeveréses módban 180 fokra előmelegítem. Egy kisebb tepsit kivajazok, és óvatosan hozzáöntöm a masszát.
Kb 20 perc alatt, aranybarnára sütöm. (Tűpróbával ellenőrizhetem, ne maradjon nyers.)
Melegen tálalom, aprított magvakkal szórva kínálom, illetve mellé házi „porcukrot”, lekvárt (cukor- és csomósodásgátlóktól mentesen is lehet finomságokat alkotni).
Bátran próbáljuk ki zöldségek töltéséhez, levesbetétként, zöldséges vagy húsos fasírtokhoz!