Lassan mindannyiunk fejében a Szenteste, a karácsony jár, no meg a sok-sok finom étel, sütemény, amit az ünnepek alatt elfogyasztunk. Ha pedig az előzőekben említettük a darált mákot és darált diót, hozunk 1-1 receptet, amivel megörvendeztethetjük a családot és magunkat!
A muffin az egyik legegyszerűbb desszert; pillanatok alatt össze lehet állítani a tésztáját és a sütése sem bonyolult. Darált dióval mutatunk egy könnyű receptet, amit akár karácsonyra is elkészíthetünk vendégvárónak.
Lássuk is, hogyan készül a darált diós, csokis muffin!
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 25 dkg liszt (tönkölybúza vagy zabpehely liszt, esetleg keverve, végső esetben finomliszt)
- 6 g sütőpor
- 15 dkg darált dió
- 1 vanília rúd kikapart magja vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor (xilitből)
- 2,5 dl tej
- 2 db tojás
- 2-3 ek olaj
- 10 dkg étcsokoládé apróra vágva
- ha kakaósan szeretnénk, 2-3 evőkanál liszt helyett 4 evőkanál kakaópor
- extra tipp: ha különleges, karácsonyi ízeket szeretnénk: fél tk fahéj, és egy kis marék, apróra vágott kandírozott narancshéj vagy reszelt naracshéj is használható
A legfinomabb darált diós, csokis muffin elkészítése:
A tojásokat a porított xilittel, a vaníliával habosra keverem, majd hozzáadom a tejet és az olajat. A liszthez hozzáadom a darált diót, (ha szeretném kakaósan, a kakaóport), a sütőport, az aprított csokoládét, majd gondosan összekeverem, és ezt keverem az előző masszához. Alaposan összedolgozom a kettőt.
A muffinforma mélyedéseit kibélelem egy-egy muffinpapírral, és mindegyikbe egyenletesen szétosztom a masszát.
A 180-190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.
Porított xilittel (porcukorral) megszórva kínálom.
Tipp: Ha igazán ünnepit szeretnénk, készíthetünk rá vajas krémet. S bár ennek egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhető, de annál finomabb. Habnyomó zsákból nyomva még szebbé tudjuk varázsolni.