Mák hatása a szervezetre – ezért éri meg gyakran fogyasztani

Érintőlegesen, röviden már foglalkoztunk a mákkal. Egy korábbi, augusztusi cikkünkben írtunk néhány pozitív ismérvéről, de közelegve az ünnepi szezonhoz, amikor is kedvenc karácsonyi csemegéink, desszertjeink, süteményeink alapanyaga lesz, érdemes utánajárna alaposabban, hogy kellemes ízén kívül milyen értékekkel bír, hogyan hat az egészségünkre.

A mák hatása a szervezetre több szempontból is megközelíthető, nézzünk utána részletesen!

Ahogy azt korábban is írtunk, a mák (vagy kék mák) évszázadok óta ismert, és kedvelt gyógyhatású növény volt. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatását már az ókorban is kihasználták, olaját pedig a csontritkulásra alkalmazták.

Csillapítja a köhögést, oldja az enyhébb görcsöket; csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját. Gazdag kalciumban, rézben, foszforban, vasban, jódban, magnéziumban és mangánban. A mákban telítetlen zsiradék található, a belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.

A mák hatása a vérnyomásra 

Aminosavakban, zsírsavakban, ásványi anyagokban gazdag.  Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását, normalizálja a vér koleszterinszintjét.

A mák hatása az alvásra

Bár a mák, akárcsak a cannabis, az egyik legvitatottabb gyógyhatású növény. A legtöbb országban tiltólistás, még otthon sem termeszthető. Természetesen szigorú rendeleteknek és feltételeknek kell megfelelnie, mielőtt forgalomba kerülne (vagy hogy egyáltalán termeszthessék). Ugyanakkor mindezek ellenére egy rendkívül csodálatos növény, mely számos panaszt enyhít. Ismert idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, feszültségoldó, nyugtató, altató hatásáról. A belőle kivont olajat kifejezetten alvás támogatására (is) ajánlják.

A mák hatása az emésztésre

Az eddig említettek mellett, rostban gazdag és ennek köszönhetően pozitívan hat emésztésünkre, támogatja bélrendszerünk egészséges működését.

A mák hatása az epére 

Az epebántalmakat illik komolyan venni, a napi zsírfogyasztást pedig ellenőrizni, felügyelni. Amennyiben bármilyen epepanaszunk van, úgy a mákot jobb kerülni, magas zsírtartalma miatt. (Nagyon kis mennyiségben, darálva, valamely sütemény, étel részeként, de mindig orvossal konzultálva.)

A mákhatása a májra

Azt fontos szem előtt tartani, hogy a túl sok cukor nem tesz jót a májunknak, márpedig sokszor a mákos ételek, desszertek, sütemények viszonylag sok cukrot tartalmaznak. Alapvetően a mákot fogyaszthatjuk máj problémák esetében is, de ezt mindig a kezelőorvossal egyeztetve tegyük! (Ha májvédő növényt keresünk, próbáljuk ki a máriatövist!)

 

A mák mindezek mellett természetesen csodás ízéről is ismert. Megannyi recept alapvető hozzávalója. Nézz szét a blogon, többféle receptet mutattunk vele!