A legfinomabb aszalt szilva mártás

Az aszalt szilváról már írtunk két cikket is (ezeket itt és itt olvashatja), de úgy éreztük, mutatnunk kell receptet is hozzá, hogy hányféleképp használható fel ez a rendkívül finom és jótékony aszalvány.

Első ízben egy istenien finom mártást mutatunk, amely használható különféle rizses, ázsiai ételekhez, de vadhúshoz, kacsahúshoz is. Nagyszerűen feldobja egyszerűbb fogásainkat is, érdemes kipróbálni, hisz akár egy ünnepi asztal eleme is lehet!

Hogyan készül a legjobb aszalt szilva mártás?

Az aszalt szilvát használni a friss helyett gazdagabb, intenzívebb ízt eredményez. Az aszalt szilva mártás különleges kombinációja az édes, a savanyú és sós ízeknek. A kínai konyha egyik legismertebb része, tojástekercsek, kacsamell mellé és egyéb karakteres ízvilágú ételek mellé kínálják, de zöldségeket, tofut is vonnak, mázolnak be vele.

Ennek az aszalt szilva szósznak az elkészítése roppant egyszerű, a siker pedig biztosan nem marad el.

Hozzávalók:

  • 250 – 260 g aszalt szilva (egy nagy bögrényi)
  • 100 – 120 ml víz (egy fél bögre)
  • 15 – 20 dkg apróra vágott lila hagyma (más hagyma is megfelel, pl. mogyoróhagyma)
  • 60 ml szójaszósz
  • 4 evőkanál méz (kb. 80 g)
  • 3 evőkanál almaecet
  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva vagy fokhagymanyomóval préselve
  • 1 evőkanál fehér bor
  • 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér
  • Ízlés szerint 0,5 – 1 teáskanálnyi apróra vágott csípős paprika (pl. chili), vagy por
  • egy csipet ánizs vagy néhány darab szegfűszeg

Elkészítése:

  • Előkészítem a hozzávalókat, majd egy közepes lábasba beleöntöm a vizet és vegyítem benne az összeset többi elemet. Magas hőfokon felforralom, közben folyamatosan kavargatom. Ha felforrt, alacsonyra állítom a lángot, és körülbelül 20 percig, lassú tűzön főzöm, alkalmanként megkeverve.
  • Ha a lábas aljára kezdene ragadni a szósz, apránként adagolható még hozzá víz.
  • Ha kész, lehúzom a tűzről, körülbelül 10 percig hagyom hűlni, majd átöntöm egy erős turmixgépbe és krémesre pürésítem az egészet.

Szorosan zárt dobozban vagy üvegekben, a hűtőben kb 3 hétig is eláll, ha nem szeretnénk egyből felhasználni!

 

Vörösboros aszalt szilva mártás

Az előző esetben a fehérbor dominált, de ha azt nem szeretjük vagy csak még egy, az előzőnél is sokkal egyszerűbb mártást szeretnénk, akkor készíthetjük vörösborral a szószt.

Ehhez körülbelül 10-15 dkg aszalt szilvát kisebb darabokra vágom. 2-3 dl vörösborban egy éjszakán át áztatom. Másnap egy kisebb lábasba öntöm az egészet, 2-3 evőkanál mézet, fahéjat, puncs fűszerkeveréket, egy csipet sót keverek hozzá és közepes lángon, kevergetve felforralom, összesűrítem.

Ha még sűrűbben szeretjük, valamilyen keményítőt keverhetünk hozzá kb 1-2 evőkanálnyit (pl kukorica, tápióka, stb). Ha pedig krémesen szeretjük és nem darabosan, itt is az egészet turmixgépben pürésítjük.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!