Azt hinnénk, hogy az aszalt gyümölcsöknek csupán a hűvösebb időben van létjogosultsága. Pedig bizony egy finom, omlós pitét aszalványokkal is felturbózhatunk, megtölthetünk és a végeredmény garantáltan finom, lágy és gyümölcsös édesség!
Amíg a friss gyümölcsök a zamatosságuk, nedvességtartalmuk miatt kiválóak, addig az aszalt társaik sok-sok folyadékot képesek felszívni, így különleges ízpárokat hozhatunk létre.
Nézzünk egy fantasztikus receptet, amit érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt (fele zablisztet és fele fehér– vagy teljes kiörlésű tönkölyliszttel is mennyei)
- 12,5 dkg vaj (a vaj magas zsírtartalmú legyen)
- 15 dkg eritrit vagy xilit (aki mégis cukorral dolgozik: elegendő 10 dkg is)
- 1 csipet só
- 2 tojás sárgája (M-es, a tojás minőségére szintén figyeljünk)
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 egész tojás
A töltelékhez:
- 20 dkg aszalt szilva
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 2 kisebb alma
- 6-7 dkg agave szirup (vagy picivel több xilit/eritrit; végső soron méz vagy cukor…De erről már írtunk J )
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg dió (aprítva)
- 7 dkg vaj
- 1,5 dl Grand Mariner (természetesen elhagyható, de kísérletezhetünk vörösborral is. Az alkoholtartalmát elfőzzük, így csupán ízében marad meg a karaktere, aromája).
Elkészítése:
Előbb a tésztát állítom össze. A pite tésztánál fontos, hogy ne gyúrjuk túl. Amikor már szépen összeállt, be lehet fejezni, és pihentetjük, így elkerülhetjük, hogy szétessen!
A lisztet a szobahőmérsékletű kis darabokra vágott vajjal, a cukorral és a csipet sóval robotgépben vagy kézzel morzsásra gyúrom. A két tojás sárgáját elkeverem a jéghideg vízzel, és ezt hozzáöntöm a morzsás tésztához. Gyors, biztos mozdulatokkal összegyúrom.
A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőben pihentetem kb egy órát.
Ezen idő alatt van időnk a tölteléket összeállítani!
Az aszalt gyümölcsöket az hámozott, felkockázott almával együtt egy lábasba teszem. Felöntöm annyi vízzel (és Grand Mariner-rel, ha emellett döntünk), hogy épp ellepje, és alacsony hőmérsékleten, lassan puhára párolom (kb 15 perc). A felesleges folyadékot ezután leöntöm róla, hozzákeverem a szirupot (vagy mézet,stb), majd az aprított dióbelet és együtt is főzöm őket úgy 5-6 percig, majd hagyom kihűlni.
A hűtőben pihentetett tésztát picit hagyom visszamelegedni, majd két részre osztom: egy nagyobb (kb kétharmad) és egy kisebb (kb egyharmad) darabra.
A sütőt előmelegítem 180˚C-ra,
Lisztezett deszkán kinyújtom előbb a nagyobb tésztát. Egy csatos piteformát (kb 22 cm átmérőjű) kibélelek vele. A tölteléket rákanalazom.
A másik tésztát is kinyújtom. Itt lehet kreatívnak lenni! Rácsozhatjuk, vagy kiszúró formákkal különböző formákat készíthetünk: csillagok, szívek, korongok, ami tetszik. – Rácsozott forma esetén: Kb 1,5 cm széles csíkokra vágjuk és rácsszerűen helyezzük rá a töltelékre.
Az egész tojást felverem és megkenem a tészta felületét.
Körülbelül 30-35 perc alatt megsütöm.
A formából kivéve hagyom hűlni (de persze melegen is isteni!). Házi porcukorral (xilit, eritrit) megszórva kínálom!