Sokan magát a terméket se ismerik még, pedig egy tápanyagokban, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag fűszer, mely a vegán konyha egyik kedvence. Íze kellemes, édeskés, sajtos, kicsit talán dióra emlékezető.
Na de mégis mi ez pontosan, hogyan használható, miért és mire jó?
Érdemes egy-két dolgot, rögtön tisztázni. Bár sok helyen nevezik sörélesztőnek és nemes vagy inaktív élesztőpehelynek, de a kettő alapvetően nem ugyanaz. (Létezik inaktív sörélesztő is természetesen). Az inaktív élesztőpehelynek nem sok köze van a sörhöz.
Illetve fontos tudnunk, hogy az inaktív (nemes) élesztőpehely csak nevében élesztő, valójában nem járul hozzá a gombák szaporodásához, az erjedéshez; nem alkalmazható tészták megkelesztéséhez. Ízében is teljesen eltér az élesztőtől, hiszen ennek rendkívül kellemes, enyhén sajtos íze van. Az élesztőre érzékenyek, a candida diétát és a vegetáriánus étrendet, vegán életmódot folytatók is fogyaszthatják.
A nemes élesztőpehelynek alacsony a kalóriatartalma, de magas a fehérje – és rosttartalma. Tele van a szervezet számára nagyon hasznos tápanyagokkal.
Elsősorban komplex B-vitamin forrás, ezen kívül gazdag foszforban, káliumban, szelénben, cinkben, krómban, kalciumban. A B-vitamin- és a cinktartalma hozzájárul az egészséges és szép hajhoz, bőrhöz.
A 18 esszenciális aminósavból 9 esszenciális aminósavat tartalmaz, úgy mint lizin, metionin, triptofán, treonin stb. amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.
A vegán életmódot élők körében a teljes B-vitamin tartalom miatt is nagyon népszerű.
Áldásos hatásai közé sorolandó, hogy csökkenti a koleszterin szintet, erősíti az immunrendszert, vírus-, gomba- és baktériumölő. Vitamin és ásványi anyag tartalmának hála csökkenti a fáradtságot, a szorongást, depresszív tüneteket, feszültséget és a dühöt. Segít normalizálni a vércukorszintet, táplálja a szöveteket-izmokat, növeli az állóképességet, gyorsítja a sebgyógyulást, betegségekből-műtétekből való felépülést. Anyagcsere és emésztési problémákban, rossz felszívódás esetén és vitaminhiányos állapotokban segíti a bél regenerálódását, valamint vitaminnal tölt fel; javítja a máj működését, így hozzájárul a méregtelenítéshez.
Ajánlott a fogyasztása a vegetáriánusok, vegánok, candida-, laktóz- és kazeinmentes, hisztamin diétát folytatók számára.
Az inatív élesztőpehely sajtos ízvilágának köszönhetően az állati eredetű alapanyagokat kerülők körében módfelett népszerű, hiszen kiválóan helyettesíti a sajtot számtalan receptben. Adható főzelékekhez, krémlevesekhez, szószokhoz, készételekhez, salátákhoz is.
Gyors receptötlet:
2-3 evőkanál kókuszolajat keverjünk el 2 evőkanál inatív élesztőpehellyel, 1 evőkanál mustárral. Adjunk hozzá ízlés szerint fűszereket: só, bors, zöldfűszerek és hígíthatjuk picit vízzel vagy valamilyen növényi tejjel. Ezután alacsony lángon, folyamatosan kevergessük. Picit besűrűsödik és kész. Tésztafélékre, rizsre, zöldségekre öntve hihetetlenül finom „sajtszószt” kapunk!