Ahogy az előző bejegyzésben írtam, van egy könnyű és mennyei macaron finomított kristály- és porcukrot!
A macaron egy igazán különleges francia édesség, mely valójában Velencéből származik eredetileg, de bizony Franciországban vált híressé és ismertté.
A utóbbi évtizedben óriási népszerűségre tett szert. Egyes cukrászdák már kifejezetten csak macaront árulnak, a szivárvány minden színében, és az elképzelhető legérdekesebb és legfinomabb ízekben kínálják a falatnyi kis finomságot.
Jó hír azonban, hogy mi magunk is el tudjuk ezeket készíteni otthon. Persze ahhoz, hogy cukrászmesteri szintet érjünk el, mint bármely sütemény, desszert esetén, gyakorlás szükséges, de a macaron sem ördöngősebb, mint más édesség. Egy kis türelem és odafigyelés, és az otthon melegében, a kedvenc fotelünkben elnyújtózva élvezhetjük a franciák oly kedvelt cukrászkészítményét.
Cukormentes macaron
Hozzávalók
- 175 g xilit vagy 190 g eritrit
- 125 g mandula liszt
- 3 nagy tojásfehérje
- 1 csipet só
- 75 g cukornak megfelelő xilit (végső esetben csak cukor!)
- ételszínezék: ebből már létezik cukormentes, pl xilittel készült is!
Töltelék ötletek:
csokis töltelék:
- 100 g cukormentes étcsokoládé, magas kakaótartalommal
- néhány csipet kakaóbab töret
- 55 ml 38%-os zsírtartalmú habtejszín
Vaníliás töltelék:
- 90 g vaj
- 175 g xlilit vagy eritrit
- egy vanília rúd kikapart magja
Elkészítés:
A macaron tésztához először a porxilitet (vagy eritritet) aprítógépben sima porrá porítjuk a mandulával. (Őrölt vagy blansírozott mandulát is használhatunk. Ebben az eset egy kanállal átpréselve szitáljuk egy tálba, hogy a nagyobb darabok fennakadjanak, azokra nem lesz szükség.) A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, fokozatosan, óvatosan hozzákeverjük a xilitet (vagy eritritet, esetleg cukrot) – a nem porítottat-, amíg egy fényes masszát nem kapunk. Majd hozzáadjul az ételszínezéket.
Ezután a por”cukros” mandulalisztet apránként hozzákeverjük. (Ha többféle színű macaront szeretnénk, akkor a színezék hozzáadása előtt a habot osszuk több részre). A massza akkor jó, ha fényes, sűrű,szépen válik le a spatuláról.
Töltsünk meg egy habzsákot a színezett masszával, és nyomjunk egyforma kis köröket (kb 3 cm-es korongokat) egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A korongok tetejét a spatulával óvatpsan elegyengethetjük, majd hagyjuk állni kicsit (kb 10-15 percet) szobahőmérsékleten, amíg megszilárdul, „bőrödösödik” a teteje. (vékony filmréteg képződik.)
Kb 160 fokra melegítsük elő a sütőt és kb 13-15 percig süssük a kis feleket, amíg meg nem száradnak.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Krémek:
Csokis krém: A tejszínt felmelegítjük, ráöntjük a csokira, és ha felolvadt, hozzászórjuk a kakaóbab töretet, majd homogénre keverjük, majd hűtőbe rakjuk pihenni.
Vaníliás krém: A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a porrá őrölt xilitet és a vaníliát.
Ha elkészültek a krémek, kenjük meg a macaronokat.
Nincs más hátra, csak élvezni egy bögre tea vagy forrócsoki, egy jó könyv, egy saját “kuckó” és az isteni saját macaronjaink! együttesét