Az egészséges életmódról talán eltérhetnek a véleményeink. Van, aki egy kiegyensúlyozott, de vegyes táplálkozást tart fontosnak. Van, aki állítja, este hat után már nem szabad enni. Van, aki a szénhidrátot kerüli, van, aki a zsíros és cukros ételektől szabadul, mások pedig az állati eredetű ételeket hagyják el. (És még hosszan sorolhatók az egyes étrendek.)
Amiben mind egyetértünk, hogy a reggelink minősége és mennyisége nagyon fontos, illetve, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a megfelelő mennyiségű zöldség elfogyasztása.
Legyünk akár hagyományos étrenden, vegák, vegánok, paleók vagy egyebek, a kenyérre kerülő kencéink esetében néha nem árt a változatosság. Margarin, vaj, körözött és egyéb megszokottak helyett most mutatunk néhány egyszerű, és finom zöldségpástétomot, amivel feldobhatjuk a reggelijeinket.
- Olaszos szendvicskrém
Ez aztán a könnyű, gyors és isteni recept. A mandula alap macerásnak tűnhet, de ha készítünk házi növényi mandulatejet, akkor már ez is adott. Innen pedig hipp-hopp elkészülünk.
Hozzávalók:
- kb 10 dkg vízben néhány óráig áztatott mandula (vagy a mandulatejből visszamaradt pép)
- 3-4 aszalt paradicsom (ezt olívaolajban áztassuk, tároljuk)
- ízlés szerint néhány levél friss bazsalikom, aprítva (itt kb 3 evőkanálnyi mennyiség lett)
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- só, bors, fokhagyma
A paradicsomot az olajjal, a fűszerekkel, a bazsalikommal aprítógépben pépesítem. A mandulát is külön pépesítem kevés vízzel. (Kivéve, ha a már visszamaradt pépet használjuk.)
A mandulát apránként adagolom hozzá, hogy könnyű, krémes, de sűrű pástétomot kapjak. Ha szükséges, még fűszerezem. Fogyasztás előtt, legalább néhány órára hűtőbe teszem. Jól záródó befőttes vagy csatos üvegben, dobozban, a hűtőben tárolom.
- Muhammara – avagy diós, sült paprikakrém
A muhammara viccesnek tűnő szó, ami egy rendkívül ízletes, a szír és a török konyhában megtalálható krémet, mártogatóst takar. Nem kifejezetten reggeli kence, bár nálunk bombasiker lett és ha készül, akkor nagyobb mennyiségben készül. Finom a reggeli pirítóson, friss zöldségekkel és szeretjük mártogatósként is egy esti filmezés, beszélgetés, társasozás közben.
A legbonyolultabb lépés benne, a paprika megsütése és héjának eltávolítása, ígérem.
Hozzávalók:
- 4 db kápiapaprika
- 15-20 dkg darált dió
- 1 kk római kömény
- 2 kk pirospaprika őrlemény
- 2 kis (vagy 1 nagy) gerezd fokhagyma
- 1 fél zsemle vagy 1 kisebb szelet kenyér
- 2-3 evőkanál paradicsompüré
- 2 kk eritrit
- 1 kisebb citrom leve
- 0,5-1 dl olívaolaj
- só, bors
- csípős ízek kedvelőinek: chilipehely
A paprikákat megmosom, megtörlöm, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 180-200 fokon (légkeveréses) kb 20 perc alatt megsütöm. 10-15 percig hagyom pihenni, majd ha kihűlt, kicsumázom és lehúzom a bőrüket.
A sült paprikákat az olívaolajat kivéve, a többi hozzávalóval konyhai robotgépbe teszem és alaposan pépesítem, homogénre keverem. Apránként keverek hozzá kevés olívaolajat, hogy ízlésemnek megfelelően legyen lágy (nem kell sok belőle, épp csak hogy kicsit lazítsa a krémet, de aki szeretné, el is hagyhatja). Szükség esetén sózom, borsozom, chilivel fűszerezem még.
Ha túl híg, darált dióval sűrítem picit; ha túl sűrű, akkor paradicsompürével, olívaolajjal lazítok rajta.
Friss házi lepénykenyérrel, pitával vagy pirítóssal és sok-sok friss zöldséggel, olívabogyóval kínálom.
Jól záródó dobozban tárolom.
- Aszalt paradicsomos tökmagkrém
A tökmag egy hihetetlenül jótékony élelmiszer, amit sokféleképp használhatunk. Itt például a krémünk egyik alapját adja.
- 10 dkg tökmag
- 4-5 db aszalt paradicsom
- 1 közepes gerezd fokhagyma, préselve
- 1-2 ek tökmagolaj vagy olívaolaj
- 1 csipet só
Az aszalt paradicsomot kevés vízben áztatom félóráig-óráig, majd konyhai robotgépbe teszem a tökmaggal együtt. Öntök hozzá pici vizet, 1-2 ek olajat és krémesre keverem.
Az elkészült krémet fűszerezem sóval, borssal, fokhagymával, esetleg friss bazsalikommal, metélőhagymával, oregánóval.
- Könnyű, krémes babpástétom
A vegánokat sokan vádolják meg, hogy fehérjehiányban szenvednek. Nos ebbe a tévhit eloszlatásba nem mennék bele, legyen elég annyi, hogy a babfélékkel (egyebek mellett) gazdagon lehet biztosítani a fehérjeszükségletet. Mindemellett egy nagyon ízletes, sűrű krémet készíthetünk. Ráadásul szinte bármelyik babfélét használhatjuk, sőt akár lencsét, vöröslencsét vagy sárgaborsót is.
Hozzávalók:
- 15 dkg bab (beáztatva, majd megfőzve)
- 1-2 ek olívaolaj
- só, bors, szerecsendió, bazsalikom, és egyebek ízlés szerint, pl chili, római kömény, stb
Nincs egyéb dolgunk, mint a babot, az olajjal és a fűszerekkel homogén masszává pépesítem egy robotgépben. Pirítóssal, friss házi zsemlével, zöldségekkel tálalom.