Röviden a D-vitaminról

Miért fontos, mit kell tudni róla és hogyan pótoljuk az őszi, téli hónapokban

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melynek óriási szerepe van a betegségek megelőzésében és azok kezelésében is.

A napfény hatására D-vitamin képződik a bőrben, melyet a vér a májba, majd onnan a vesékbe szállít.

Hiánya az egészséges fejlődés, és maga az egészség gátja, így pótlása különösen fontos.

Ahogy az előbb azt írtuk, a napfény hatására képződik D-vitamin. Ezt nevezzük D3-vitaminnak. De létezik a D2-vitamin, melyet táplálék formájában viszünk be szervezetünkbe, és az majd ott alakul át a szükséges D3-vitaminná.

 

Nézzük meg, mire is való és hogyan működik a D-vitamin?!

Elsődleges feladata a vérben lévő kalcium- és foszforszint megfelelő szinten tartása, de egyértelműen a kalcium felszívódásában van szerepe. Azaz az erős csontozat kialakításában és fenntartásában nélkülözhetetlen. Táplálkozással és táplálékkiegészítővel is pótolhatjuk, utóbbi esetben akár kalciummal párosítva. A D-vitamin óv a csontritkulástól, a ráktól, a magas vérnyomástól. Elengedhetetlen a megfelelően működő immunrendszerhez, és számos autoimmun betegség megelőzhető általa.

Csontozatunk egészen kicsi gyermekkorunk óta lényeges, hogy megfelelően fejlődjön, működjön, s ehhez muszáj a D-vitamin napi szintjét kotrollálni. A D-vitamin pici gyerekként az erős vázrendszert határozza meg, később a csontsűrűséget. Idős korunkra pedig megelőzhető, csillapítható vele a csontritkulás, s a csonttörések kockázata is csökken így. Mivel időskorban csökken a D-vitamin termelése, erre fokozottan kell ügyelnünk. Kellő odafigyeléssel azonban megóvhatjuk magunkat.

Ugyanennyire lényeges a szerepe a fogak épségét tekintve. A fogínysorvadásban szenvedők esetében a D-vitamin hatékonyan állítja meg az állkapocscsont fogágybetegség következtében kialakuló csontvesztését.

Ajánlott gyógymód a pikkelysömörre,a tünetek enyhíthetők a napi D-vitamin adag növelésével.

Hiányában nem csupán a vázrendszer lesz gyengébb, de az ízületek, izmok működése és sérül.

Ismert hiánybetegsége az angolkór és a csontlágyulás, de D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szívbetegség, cukorbetegség vagy akár rák.

 

Szót kell ejteni azonban a túladagolás lehetőségéről is

Túladagolásának veszélye csak a nagy mennyiségű, mesterséges bevitelnél áll fenn. Mivel zsírban oldódó vitamin, a felesleg elraktározódik.

Túladagolásra utaló jel a hányás, hasmenés (de lehet székrekedés is), gyengeség, fejfájás, gyomorpanaszok, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása. A túladagolás megszüntetésével a tünetek is enyhülnek, elmúlnak.

 

A D-vitamin természetes forrásai

Számos élelmiszer tartalmazza a D-vitamint. Úgy mint halak (pl.: lazac, hering, pisztráng, stb), margarin, tojás, tej, gomba, magas kakaótartalmú csokoládé. A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin adag megszerzéséhez, és akár már napi 15-20 perc napozás is áldásos hatású lehet a vitaminhiány megelőzésében; meleg, napos őszi napokon hosszabban is

Ősszel és télen fogyasszunk sok halat, és/vagy egészítsük ki azt napi 1-3000 NE D-vitaminnal.