A fudge egy amerikai édesség, a vajkaramella amerikai és angolszász megfelelője, mely hagyományosan cukorból, vajból és tejből készül, néhol kakaóporral is. Számos változatban létezik, töltve és ízesítve (kakaóval, gyümölccsel, likőrökkel vagy whisky-vel…) egyaránt árulják. Rettentően finom… és rettentően egészségtelen (mint oly sok finomság sajnos). 100 grammja átlagosan (márkától, elkészítéstől, extra ízektől függően), akár 450 kcal is lehet!
De nem kell elkeseredni, hiszen ahogy azt már mindenki tudja, szinte minden ételt el tudunk készíteni otthon, egészséges formában is. Sőt nagyon sok esetben még csak nem is járt több fáradtsággal, extra költséggel, különleges eszközigény se merül fel.
Csupán kell egy jó recept! 🙂
A quinoáról már írtam legutóbb, most pedig hoztam egy fantasztikus receptet a hétvégére. Édesség, karamella.. mégis egészséges? Remélem, akik olvassák rendszeresen az írásainkat, tudják, hogy igenis létezik! De akik csak most kapcsolódnak be, nekik is szól: bizony ám, mindent lehet okosan helyettesíteni és nem lemondani a gasztronómiai élvezetekről.
Tehát következzen a quinoa fudge, ami nem más, mint egy gazdag, puha, intenzív, „dögös” álom.
Szétporlad a szánkban és csukott szemmel tudjuk élvezni az ízeket… Picit kikapcsolni, és hagyni, hogy a hétvége (vagy bármikor, amikor elkészítjük) picit levegyen a lábunkról és kikapcsoljunk, pihenjünk.
Mindössze öt hozzávaló és úgy 15 perc kell hozzá!
Hozzávalók:
130-150 ml nyers quinoa
8-10 szem Medjool király datolya (nem szükséges előáztatni, de természetesen minél puhább a datolya, annál jobb)
2 teáskanál jó minőségű (magas kakaótartalmú) kakaópor
1 teáskanál olvadt kókuszolaj
3-4 evőkanál víz
ízlés szerint: só (pl.: himalája só vagy nagyobb pelyhek) és kakaóbab töret
(csokolédéfügőknek cukormentes / paleo csokoládédarabok is használhatók 🙂 )
Elkészítése:
- Száraz serpenyőben, közepes lángon kezdjük pirítani a quinoát, úgy 1-2 percig, amíg el nem kezd pattogni, és illatozni. Többször alaposan forgassuk át, hogy egyenlentesen piruljon meg.
- A pirított quinoát egy erős turmixba vagy robot gépbe öntsük át, és nagy teljesítménnyel alaposan daráljuk le, amíg lisztállagúvá nem válik.
- Apránként adjuk hozzá a magozott, apróra vágott datolyát, a kakaóport, a kókuszolajat és folytassuk a turmixolást, amíg homogén, jól összedolgozott masszává nem válik. Ehhez folyamatosan, apránként adjuk hozzá a vizet, hogy puha, jól formázható tésztát kapjunk.
- Ha kész, béleljünk ki sütőpapírral egy kis tepsit, vagy használjunk szilikonos sütőformát akár.
- Öntsük a masszánkat a formába/tepsibe és tiszta, enyhén nedves késsel egyengessük el a felszínét.
- Ízlés szerint megszórhatjuk tengeri vagy Himalája sóval, illetve akár kakaóbab töretet is keverhetünk bele.
- 3-4 órára tegyük a mélyhűtőbe, amíg meg nem köt.
- A mélyhűtőből kivéve kis falatokra, kockákra szeleteljük és tálalásig fagyasztva tároljuk!
- Teához, kávéhoz, kakaóhoz… vagy akár önmagában tálalva kínáljuk.:)
A végeredmény egy szívfacsaróan finom édesség, ami egészséges és tápanyagban gazdag!