Ha nem nagyon kívánunk semmi nehezet, enni viszont kell, egészségesen és ízletesen pedig pláne! A zöldségek tárházának hála, milliónyi variációt találunk gyors, finom, tápláló fogásokra. Egy könnyű levest viszont nem tart sokáig elkészíteni, nem kell a konyhában szaunázni, és mégis egy laktató étellel szolgálhatunk.
Ez a kesudiós, karfiol krémleves könnyű és selymes, a ropogós feltéttel együtt pedig igazán mennyei.
Hozzávalók:
- 100-120 ml olívaolaj
- 3-4 mogyoróhagyma vagy kisebb lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 2-3 babérlevél
- 2 teáskanál kakukkfű, ha lehet, friss
- só
- fél bögre (120 ml) száraz fehérbor
- 1 nagy fej karfiol, apró rózsákra szedve (szárak nélkül)
- negyed teáskanál cayenne bors
- 50 g kesudió, plusz egy maréknyi a feltéthez
- 1,5liter zöldségleves alaplé
- őrölt bors (színes bors pl)
- 2 evőkanál hajdina
- 2 teáskanál citromlé (friss citrom leve, és bolti is tökéletes)
- fél teáskanál őrölt paprika
Elkészítés:
- Az olívaolajon, közepes lángon megdinsztelem a hagymakarikákat, fokhagymát, hozzáteszem a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózom, majd alaposan elkeverem. Addig forralom, amíg a hagyma üveges lesz.
- Hozzáöntöm a bort, hagyom felforrni, majd kb a felét elfőni (kb 5 perc). A karfiol háromnegyedét hozzáadom, megszórom a cayenne borssal, hozzáadom a kesut és picit sózom.
- Fedő alatt, alacsony lángon, néha megkevergetve főzöm 20-25 percig, amíg a karfiol megpuhul (villával ellenőrzöm), figyelve, hogy ne barnuljon meg a hagyma alatta.
- Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom, amennyire szükséges. Összeforralom, majd visszaveszem a lángot és félig lefedve, lassú tűzön főzöm még 20-25 percet, amíg a karfiol teljesen szétesik. Ekkor lehúzom a tűzről, kiveszem a babérleveleket és hagyom picit hűlni.
- Amíg hűl, addig a félretett karfiolt és a marék kesudiót apróra vágom. Egy kevés olívaolajat közepes lángon melegítek, hozzáadom a karfiolt, a kesudiót, a hajdinát, megsózom. Sűrűn kevergetve főzöm, pirítom, amíg a kesu és a karfiol is aranybarnás színt kap, a hajdina is megbarnul, ropogóssá válik kicsit.
- Lehúzom a tűzről, hozzáöntöm a citromlevet, pici paprikával megszórom, összekeverem. Hagyom hűlni.
- A levesből a karfiolt, zöldségeket, kesut botmixerrel vagy turmixgépben pürésítem. Ha turmixgépet használtam, visszaöntöm a fazékba. Újramelegítem, közepes lángon, lassan összeforralom, ha szükséges, alaplével lazítok rajta. Ízlés szerint még fűszerem, ha szükséges.
- A ropogós hajdinás, kesus feltéttel tálalom.
Természetsen a feltét cserélhető, variálható. Illik hozzá szinte minden apróra vágott, pirított olajos mag, pl dió., pirított kesudió, stb. Megszórható kis lenmaggal, szezámmal. Kínálható hozzá kruton, vagy pirított bagett.