A hüvelyes zöldségek szervezetünk támogatói, melyek egyaránt ízletesek és tápanyagban dúsak. Bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban. Segítenek az egészséges anyagcsere és vércukorszint fenntartásában, és akár egy diéta, fogyás támogatói lehetnek. Ezek között nagy kedvencünk a csicseriborsó, melyből számtalan finom és egészséges fogás készíthető, és nem utolsó sorban hihetetlenül jótékonyan hat a testünk egészséges működésére.
A csicseriborsó jótékony hatásai
A csicseriborsót, melyet szoktak olaszborsónak is nevezni, a babfélékhez tartozik. Az elnevezés igen érdekes, ugyanis nem hasonlít a borsóra, és nem is Olaszországból származik. A Közel-Kelet (és persze a világ) egyik legősibb kultúrnövénye. Nyugat- Ázsiában, Afrikában, az indiai szubkontinensen, a mediterrán országokban fordul elő.
A csicseriborsó páratlanul egészséges. Nagy mennyiségű fehérjét és vasat tartalmaz, pótolva vagy változatossá téve a húsételeket. Magas továbbá a kalcium- és rosttartalma. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magas pektintartalmának hála, csökkenti a vércukorszint jelentős ingadozását, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer (Azonban arra figyeljünk, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalma).
Ezen kívül gazdag kálium-, foszfor-, magnézium- és cinkforrás is, amely biztosítja a haj és a köröm egészséges megjelenését, valamint serkenti a vérkeringést, erősíti a csontokat és az idegrendszert. Segít megelőzni vagy probléma esetén helyreállítani a székrekedéses problémákat.
A csicseriborsó ezeken túlmenően bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint is. Ezek, valamint magas triptofán tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy a depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és tiniknek segítség nyújtson. (Csokoládé helyett remek alternatíva!)
Fontos megemlíteni, hogy fitoösztrogént tartalmaz, mely miatt kiegyensúlyozottan fogyasztandó. (A fitoösztrogének olyan növényi vegyületek gyűjtőneve, amelyek képesek az emberi szervezetben lévő sejtek ösztrogén receptoraihoz kapcsolódni, ezáltal ösztrogénszerű vagy ellenes tulajdonságokkal rendelkezhetnek.) Ahhoz, hogy felborítsa a progeszteron – ösztrogént arányának egyensúlyát persze nagyon sokat kéne ebből fogyasztani napi rendszerességgel. Viszont pozitív hozadéka mindenképp van. Ugyanis a magas fitoösztrogén tartalmú étrendet (pl csicseriborsót) fogyasztó nők körében, például a távol keleti országokban a megfigyelések szerint jó hatást gyakorolt a menopauza tüneteire a fitoöszrogénekben gazdag növények fogyasztása. A megfigyelt célcsoport esetében, csökkentek a hőhullámok, izzadás, alvászavarok, hangulatingadozás
A csicseriborsó hatása a bőrre
A csicseriborsó gyógyhatása a bőrünkön is jelentkezik, mangántartalmának hála. Csökkenti a szabad gyökök előfordulását, amelyek károsítják a bőr sejtjeit (azaz öregítik a bőrt.) Arcmaszkokhoz, hidratálókhoz is használja a szépségipar
Kérdés ezek után, hogy a csicseriborsó mire jó, hogyan használjuk? Az első lépés a száraz (nem konzerv) csicserinél, hogy egy pár órára (legalább 1-2) áztassuk be, mielőtt felhasználnánk.
Készíthetjük önálló részeként az ételünknek, vagy snackként, de a mediterrán és a keleti világban a hummus vagy a falafel elengedhetetlen hozzávalója. A vegetáriánus és vegán menü népszerű eleme. Főzhetünk belőle fűszeres, isteni levest, vagy akár főzeléket, indiai dahl-t, de sokféle finomság gyártható még.