Bubble tea – a gyöngyös frissítő

Ki ne vágyna egy frissítő limonádéra vagy jeges teára nyáron?

A bubble tea napjaink új kedvence, mely Ázsiából származik, de meghódította Európa országait; hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Mára külön standokat állítanak fel, sőt teázókban, éttermekben is találkozhatunk az apró, ehető kis golyókat tartalmazó, látványos ital. Színesek, táplálók, ízeletesek.

Indulása a nyolvanas évekre tehető, mára Ázsia egyik legkedveltebb italává vált. Többféle történet is kering a tea létrejöttéről, annyi biztos, hogy a múlt század nyolcvanas éveiben és Tajvanon született a bubble tea, ez a hűs, jeges, tápiókagyöngyökkel megbolondított frissítő.

Számtalan változata ismert. Az alapja lehet zöld vagy fekete, ezekhez adhatók különféle gyümölcsszirupok, gyümölcslevek, amelyekbe azután belekerülnek a különböző méretű, más-más módon ízesített tápiókagyöngyök, illetve a különféle ízű zselégömbök. A bubble tea-t készíthetjük (növényi) tejjel, tejszínnel.

Adhatunk még hozzá jégkockát, zúzott jeget, gyümölcsöket. A gyöngy színe variálható, de leggyakrabban áttetsző, vagy enyhén tejes színű gyöngyök kerülnek a teába.

A tápióka gyöngyöt sokféleképp használhatjuk, érdemes pudingként is kipróbálni.

Néhol borsos áron mérik az egyébként pofonegyszerű teát, amit bizony otthonunkban is elkészíthetünk.
Nem kell hozzá más, csak tea, víz, cukorhelyettesítő és tápióka gyöngy, illetve ízlés szerint üdítő / cukormentes szörp / citrom.
Néhány egyszerű lépéssel egy finom és szemet gyönyörködtető, egészséges jeges teát kortyolhatunk!

Semmi más dolgunk nincs, mint a gyöngyöket megfőzni, majd “cukor”szirupba tenni. Készíteni kell mellé még egy kedvünk szerinti teát, amit sűrű redukcióvá főzünk. Majd ki kell választani, milyen gyümölcslével vagy sziruppal szeretnénk elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 1 csésze hideg zöld tea (vagy gyümölcstea, de hibiszkusz teával is mennyei)
  • a gyöngyfőzéshez még 1/2 liter tea
  • ízlés szerinti mennyiségben jég
  • 1/2 csésze tápiókagyöngy
  • cukorhelyettesítő vagy agavé szirup ízlés szerint
  • citrom

Elkészítés:

A tápióka gyöngyöt fél liter teában megfőzzük (körülbelül 10-12 perc), majd leszűrjük és hideg, folyó víz alatt átmossuk, majd ismételten leszűrjük.

Teaszínű, áttetsző gyöngyöcskéket kapunk.

Pohárba öntjük a hozzávalókat és alaposan összekeverjük! Citrommal, agavé sziruppal, citrommal vagy más gyümölccsel ízesítjük.

 

Ha pedig sötétszínű gyöngyöket szeretnénk:

3-4 dl vízben főzzük meg a tápióka gyöngyöket (10-12 perc alatt, közepes lángon). Ugyanúgy leszűröm, mint az előbbiekben.

Egy másik edényben 1,5 dl vizet forralok, amihez hozzáadom a kimért cukorhelyettesítőt (pl. kókuszcukor), és hagyom, hogy besűrűsödjön. (Természetesen a hagyományos fehér cukor is használható, de ezt az egészségre gyakorolt negatív hatása miatt nem ajánljuk.) Amikor már kellően sziruposodik, akkor egy tálba öntöm, majd a lecsöpögtetett gyöngyöket hozzáadom. Átkeverem és hagyom állni.
Erősebb teát főzök, majd hagyom teljesen kihűlni, azután gyümölcslével (pl. gránátalma- vagy áfonyalé) fellazítom, kevés tört jeget adok hozzá, és egy shaker segítségével összerázom.
A gyöngyöket (a sziruppal együtt) 4 nagyobb pohárba öntöm, majd a gyümölcsleves teával felöntöm. Ha natúr fekete teát készítettünk, adhatunk hozzá kevés (növényi) tejet vagy tejszínt. Vastag szívószállal kínálom.

+1 tipp: Amennyiben vízben főztem a gyöngyöket, jeges kávét is készíthetünk így!

 

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!