Az aszalt paradicsom felhasználása – csempészd bele a nyár ízét az ételeidbe!

A napon szárított, aszalt paradicsom az egyik legízletesebb konyhai alapanyag, kiegészítő. A friss paradicsom minden előnyét, jótékony tulajdonságát tartalmazza, de sok-sok különleges recept alapját nyújtja.

Mire használják az aszalt paradicsomot?

Maga az aszalt paradicsom Olaszországból származik, de az egész világon ismertté vált. Az olaszok a forró napon szárították, hogy egész évben élvezhessék az ízét. A száraz és forró levegő és a napsugarak kiszárították a paradicsomokat, melyeket aztán extra szűz olívaolajjal telt üvegekben tároltak.

Elképesztően sok aszalt paradicsomos recept létezik. Előételek, tészták, pesztók, szószok, húsos és vegán ételek egyaránt tartalmazhatják. De ha pusztán a pirított kenyér / baguett szeleteket meglocsoljuk pici extra szűz olívaolajjal, majd szeletelünk rájuk aszalt paradicsomot, esetleg egy kis mozzarellával kísérve, végtelenül egyszerű, finom, könnyű fogás.

Ha tartalmasabb ételre vágyunk, egy kiadós, laktató rizottóhoz adva, mennyei vacsorát kapunk.

De akár különféle kenyérfeltéteket, krémeket is alkothatunk, túróval, krémsajttal, fűszerekkel bolondítva (és persze az aszalt paradicsommal felhasználásával). Sőt, kenyérhez, ciabatta-hoz is adhatjuk!

 

Az aszalt paradicsom tárolása

Attól függően mennyire sokáig szeretnénk tárolni, eltehetjük olívaolajba vagy simán csavaros tetejű vagy befőttes üvegben is tárolhatjuk. Olívaolajban tovább áll el, akár 1 évig is. Anélkül sajnos rövidebb ideig, s közben érdemes figyelni rá, hogy kevésbé párás és hűvös helyen, lehetőleg napfénytől védve tároljuk.

Ha nem szeretnénk olívaolajat használni (bár kétségtelenül a legfinomabb talán úgy), akkor opció lehet még a fagyasztás is, bár így a jégkristályok szerkezetéből fakadóan, olvasztás után minőségileg változás állhat be.

Aszalt paradicsom olajban télire

Ahogy azt imént írtam, a lehető legtovább olívaolajban áll el, és talán úgy a legízletesebb. Válasszunk extra szűz olívaolajat!

Kifertőtlenített befőttesüvegbe tegyük bele az aszalt paradicsomot, gerezdekre vágott fokhagymát, oregánót, petrezselymet rétegezve és öntsük fel annyi olívaolajjal, amennyi ellepi. Szorosan zárjuk le az üveget és tegyük el hűvös, de nem hideg helyre, hogy összeérjenek az ízek. Legalább egy hétig pihentessük így fogyasztás előtt! Minél tovább hagyjuk, annál ízesebb és finomabb lesz.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!