Aszalt paradicsomos ciabatta – Augusztus 20-ra

Csodás augusztus 20-át kívánunk mindenkinek! A mai nap nem csak az államalapítás ünnepe, hanem egyben az Új kenyéré is. Ahogy azt már tavaly is írtuk, ez a vallási eredetű ünnep, az ember legalapvetőbb élelmét ünnepli, a kenyérét.

Igyekszünk minden évben egy szuper kenyérreceptet mutatni, hogy az ünnepi, hétvégi asztal éke lehessen.

Ha már Új kenyér, próbáljunk ki „új” liszteket! Zabpehely liszt, tönköly, stb. Most az utóbbival alkottunk egy kenyeret, az olasz eredetű „ciabatta”-t (ejtsd: csabatta).

Mára nagy népszerűségre tett szert itthon is. Kívül vaskos, ropogós kérge van, belül tömör, puha. A tésztájába rejthetünk apróra vágott aszalt paradicsomot, fokhagymát vagy akár olívabogyót vagy tökmagot. A receptünkben szereplő ciabatta aszalt paradicsommal és fokhagymával készült

Könnyű elkészíteni, s biztos örülni fog neki a család apraja-nagyja!

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A lisztet átszitálom. Hozzáadom a búzadarát, majd a sót és alaposan összekeverem.
  2. Az élesztőt a langyos vízbe morzsolom, összekeverem (nem kell feltétlen cukrot adni hozzá és futtatni sem szükséges), és a lisztes keverékemhez öntöm.
  3. Ezután öntöm hozzá az extra szűz olívaolajat, adom hozzá a zúzott fokhagymát és az aszalt paradicsomot. (vagy a tökmag, felkarikázott olívabogyók, stb).
  4. Kb negyed óráig gyúrom a tésztát, hogy az összes hozzávaló jól elkeveredjen, homogén legyen a tésztám. A megfelelő állagú tészta ruganyos.
  5. Két egyenlő részre osztom. Mindegyikből kis kenyérkét formázok, enyhén belisztezem, majd zacskóba teszem (nem kell lezárni, elég a tészta alá hajtani). Kb 3-4 órát hagyom kelni, pihenni.
  6. A kelesztés után újra átgyúrom a kenyereket, hengert formázom belőlük és igyekszem enyhén kilapítani őket. Majd így is hagyom pihenni az elkészült ciabatta-kat kb félórát.
  7. A második kelesztés után, nem túl mélyen bevagdosom a tetejüket néhány helyen. Megkenem óvatosan olívaolajjal.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és 230 °C-ra előmelegített sütő-ben kb 10 percig sütöm. Ezután 200 °C-ra csökkentem a hőfokot, és további 15-20 percig sütöm, amíg szép, halványbarna színt nem kapnak. (Ha nem vagyunk biztosak tűpróbával ellenőrizhetjük.)

Ez nem pont a legegészségesebb recept, nem alacsony a glikémiás indexe, nem azért készült, mert alakbarát lenne. S bár értékes liszt a tönkölyliszt, egészséges az aszalt paradicsom, ez a ciabatta egyszerűen csak zseniális, ízletes, mennyei.

Kínálhatom zöldség pástétommal, pesto-val házi (zöld)fűszeres vajjal, levesekhez.. vagy csak önmagában, natúron vagy pirítva egyaránt!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!