A diétázók és az egészségesen táplálkozók tudják, hogy van élet a fehér rizs, barna rizs, rizi-bizi, sült vagy tört krumpli köreteken túl. Nagyon színes skáláról választhatunk, sokféle lehetőségünk van, hogy megtörjük a megszokott vonalat. A kölestől kezdve, a hajdinán át a kuszkuszig, és más, kevésbé ismert rizsfélékig megannyi opció létezik. A quinoa egy ebből a változatos sorból.
A quinoa kiejtése
A kiejtése az első, amit tisztázni érdemes. Tehát a kinoa vagy kinvá, egy Dél-Amerikából származó ’álgabona’, melyet perui rizsnek is neveznek. A quinoa – az amaránttal és a hajdinával együtt – a disznóparéjfélék családjába tartozó, egynyári, lágy szárú növény.
Hazánkban többféleképp is megtalálhatjuk: a magot, puffasztott változatban, de akár pelyhesítve is, sőt a lisztje is népszerűvé vált.
A quinoa hatása
Nagyon sok indokot lehetne felsorolni, miért érdemes quinoát fogyasztani, de igyekszünk röviden felsorolni, a legfontosabb és legismertebb okokat.
A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gluténmentes növény. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz, mint például komplex B-vitamint (B1, B2, B3), C-,és E-vitamint illetve béta-karotint. (Utóbbi három, fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához.) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
A quinoa jótékony hatásait a tápanyagainak ismeretében tudjuk felmérni. Átlagon felüli fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak és vegánoknak is kiváló táplálék. Alacsonyabb szénhidrát tartalma alkalmassá teszi fogyókúrák, diéták egyik alapanyagának. Elegendő folyadék fogyasztása mellett magas rosttartalma által tisztítja, méregteleníti a bélrendszert. Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, így hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosít. (Alacsony a glikémiás indexe, azaz jó a vércukorszint-szabályozáshoz.) Jótékony hatással bír az anyagcserére, az emésztésre.
A gluténérzékenyek, cölikáliában szenvedők is kedvelik, hiszen maga a növény természetes módon gluténmentes (megjegyzés: persze minden esetben adott forgalmazó külön nyilatkozatot kell tegyen, hogy a keresztszennyeződés lehetősége fennáll-e?!)
Természetesen nem csak a gluténérzékenyek kedvelik, mindenki számára módfelett értékes élelmiszer, tele ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, melyek mind az egészségünket szolgálják!
Az emberi szervezetre gyakorolt hatása egészen bámulatos. Magas antioxidánstartalma miatt (még a málnánál vagy az áfonyánál is magasabb értékkel bír) felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, küzd a megbetegedésekkel, az öregedés és a stressz tüneteivel.
Gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló hatású (omega-3 zsírsav tartalma miatt is). B-vitamin tartalmának köszönhetően segít a migrénes fejfájáson, az idegrendszer egyes megbetegedésein.
A quinoa gyógyhatása abban mérhető tehát, mennyi tápanyagot juttat egyetlen adag is a szervezetbe, mindezt pedig igen ízletes módon.
A quinoa tápértéke
Ha pedig a tápanyagokat emlegettük, nézzük is a tényeket. 100 grammjában 14-15 gramm fehérje található, mindössze 6 gramm zsír. 57-58 gramm szénhidrát, mely lassan szívódik fel, nem terheli meg a vércukorszintet. Ezek mellett pedig 7 gramm rostot tartalmaz.
Ásványi anyagok vonatkozásában 100 gramm quinoa 313 mg magnéziumot tartalmaz, mely a napi beviteli referencia érték 83%-a, vasból pedig 8,9 mg, mely pedig 64%.
Ezek tudatában bátran mondjuk, hogy a quinoa egészséges. Érdemes tehát beilleszteni a mindennapos étkezéseinkbe. Semleges íze és egyszerű, gyors elkészítése miatt alkalmas köretnek, édességekhez, kásákhoz, salátákhoz, gyümölcsökhöz.